Foto: Emil Malmborg
 Foto: Emil Malmborg

Lövkvist: Inte vad cykelsporten behöver

Publicerad
Uppdaterad
Tour de France-vinnaren Alberto Contadors positiva dopingprov slog i natt ner som en bomb i idrottsvärlden.
När SportExpressen.se berättar nyheten för den svenske toppcyklisten Thomas Lövkvist blir han nedstämd.
- Det här är inte vad cykelsporten behöver, säger Lövkvist.
Det var den 21 juli i somras, mitt under Tour de France, som spanjoren Alberto Contador fastnade i ett dopingtest.

"Inte förväntat mig det"

I natt kom beskedet att testet visade spår av det förbjudna ämnet clenbuterol.
Thomas Lövkvist var ende svenske deltagaren i årets Tour de France, och han blir överraskad när han får höra att Contador testats positivt.
- Visst är det oväntat, det är inte vad jag hade förväntat mig, säger han till SportExpressen.se.
Vilken är din bild av Contador?
- Jag känner inte honom så. Han är artig och vi morsar på varandra, men vi har ingen vidare kontakt förutom yrkesmässigt, att vi kör i samma klunga. Men jag skulle inte säga att jag känner honom överhuvudtaget.
Vad innebär det här för cykelsporten?
- Det är inte bra, absolut inte bra. Sedan är inte han så fantastiskt stor massmedialt som (Lance) Armstrong. Jag vill inte säga för mycket innan det verkligen är klart, vi får avvakta b-provet först. Men om det också skulle visa sig vara positivt, och det inte finns en bra förklaring, så är det inte vad cykelsporten behöver.
Alberto Contador skyller på att han har fått i sig det förbjudna ämnet genom matförgiftning. Hur noggranna är ni cyklister med vad ni äter och dricker under ett storlopp som Tour de France?
- Vi är noggranna med drycken framför allt. Vi dricker alltid ur oöppnade flaskor, men det är omöjligt att ha full koll. Om det är någon som vill förstöra för en finns det möjlighet till det, det är omöjligt att undvika helt. Vi måste lita på våra ledare och på våra kockar, sedan tror jag inte  att det är någon av dem som vill gå in och förstöra, säger Thomas Lövkvist.

Fotnot: Internationella cykelförbundet, UCI, har nu bekräftat att både Contadors a-prov och b-prov var positivt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag