Foto: Foto Gunnar Seijbold
 Foto: Foto Gunnar Seijbold

Ljungqvist: "Drogerna framkallar cancer"

Publicerad

Professor Arne Ljungqvist, som jagat dopingfuskare sedan 1970-talet, säger till TT att det är en seger för antidopingarbetet att Armstrong till slut åkte fast.

– Usada har gjort ett gediget jobb för att få en sådan här historia avslöjad – och det utan positiva dopingprover, säger Ljungqvist, vice ordförande i den internationella antidopingbyrån Wada.

– Det är bra för antidopingarbetet att det går att komma med avslöjanden med bara indicier.

Ljungqvist tycker att det är tragiskt att Armstrong, som kämpat med cancer och överlevt, fortsatt att dopa sig för att nå idrottsliga framgångar.

– Drogerna är cancerframkallande och det är aldrig bra att peta i sig sådant när man haft en sjukdomshistoria som Armstrong haft.

Dopingen djupt rotad

Han hoppas att de senaste årens dopingavslöjanden inom cykel, med Armstrong som den största skalpen, ska vara slutet på dopingen inom cykelsporten.

– Det finns en chans, precis som det blev för friidrotten när Ben Johnson åkte fast i Seoul 1988, men jag är rädd för att det inte är det. Dopingen inom cykelsporten är så djupt rotad.

 

Av TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag