Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Limpars sorg efter faderns bortgång

Anders Limpar är en av fyra svenska herrspelare som vunnit ligaguld i England.
Foto: EERO HANNUKAINEN/TT / EERO HANNUKAINEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Saknaden efter pappa Laszlo är stor.

I en stor intervju med SportExpressen berättar Anders Limpar, 54, om sin pappas kamp mot cancer, superkroppen och anbuden från England.

– Jag tänker på pappa varje dag. Han har betytt allt för mig, säger fotbollshjälten.

Anders Limpar befinner sig just nu på Gotland. Han är en av åtta deltagare som tävlar i underhållningsprogrammet ”Superstars” som kommer att sändas senare i Kanal 5.

– Det är tufft motstånd. Jag möter 35-åriga vältränade tjejer som Helena Ekholm och Ida Ingemarsdotter som knappt har lagt av med sina elitkarriärer. Det här är ingen lek.

Men du är väl själv rätt vältränad?

– Ja, men det är ändå svårt att hävda sig mot unga motståndare. Jag är ändå snart 55 år.

2011 kom han tvåa i SVT:s ”Mästarnas Mästare” bakom sin idol Ingemar Stenmark och 2015 vann han TV4-programmet ”Det största äventyret”.

– Jag ska ge allt för att försöka vinna ”Superstars”, men som jag sa kommer det inte att bli en enkel resa, säger Limpar. Jag känner mig hedrad att jag fick chansen att vara med och tävla i ”Superstars”.

172 centimeter långe Anders Limpar vägde 85 kilo när han bestämde sig för att ringa Tony Andersson, mannen bakom ”16 weeks of hell”.

– Jag tränade en del tidigare, men jag åt helt fel. Jag brydde mig inte om min kropp längre, säger Anders Limpar.

Sagan började i Solna

I dag pekar vågen på 72 kilo.

– Jag äter rätt, har byggt muskler som jag inte hade under fotbollskarriären, säger han. Jag är rätt vältrimmad.

Han gick från att ha 23,90 procent fett på kroppen till smått otroliga 8,90 procent.

– Jag har samma vikt nu som jag hade när jag lirade i Arsenal, men musklerna är fördelade på ett annat sätt. Benen, rumpan och vaderna har försvunnit. I dag har jag större bringa och biceps än vad jag haft tidigare, säger Limpar.

Fotbollssagan om Anders Limpar började i Solna i mitten av 1960-talet.

Via hans pappa Laszlos kompisar började han spela i Spårvägen innan valet föll på AIK – och senare Brommapojkarna.

Det var i BP som den snabbfotade tekniske ynglingen fick sitt genombrott innan såldes till allsvenska Örgryte där han kallades för ”Göteborgs Maradona”.

– Det var min pappa Laszlo som lärde mig att spela fotboll när jag var yngre. Han lärde mig både taktik och teknik. Pappa var med mig genom hela min karriär och har betytt allt för mig, säger Anders Limpar.

I början av augusti i fjol somnade Laszlo Limpar in efter en lång tids sjukdom.

– Pappa hade cancer i magen som spred sig. Han fick även en stroke stackarn, säger Anders Limpar. Pappa var min idol och stora förebild. Det är han som format mig till den person jag är i dag.

Tänker på sin pappa varje dag

Anders Limpar tänker på sin pappa varje dag, saknaden är stor.

– Det gick utför för pappa efter att han fyllt 80 år, han kämpade mot sjukdomen i fem år. Till slut var han trött på livet. Pappa sa till mig när han låg där svårt sjuk att ”Anders, här hamnar alla till slut”. Det var så sorgligt.

Anders Limpars mamma Marianne är 78 år och bor i Sollentuna.

– Jag flyttade också tillbaka till Sollentuna när jag blev singel. Just nu lever jag ensam, säger Anders Limpar.

Han är en av svensk fotbolls största lirare någonsin. Svensken dyrkades både i Italien, men framför allt i England där han trollband en hel fotbollsvärld med både smartness, briljans och tekniska underverk.

Anders Limpar kallades för ”The Super Swede” I Arsenal.

Supersvensken.

– Jag hade mina bästa år mellan 1989 och 1995. Jag vann sju titlar i England med Arsenal och Everton. Det var en fantastisk tid, säger Anders Limpar.

I England och Italien glömmer man inte sina hjältar i första taget.

Svensken har blivit framröstad som en av Cremoneses bästa spelare genom tiderna och i Arsenal blev han uttagen i århundradets lag under 1900-talet.

Hur ser du på din tid som proffs?

– Jag fick vara med och spela stora matcher och vinna stora titlar med mina klubblag. Jag var även med och vann brons i EM 1992 och VM 1994. Jag är stolt över det jag varit med om, säger Anders Limpar.

Hur mycket fotboll spelar du i dag?

– Två uppvisningsmatcher med Arsenal varje säsong. Pengarna går till välgörande ändamål. När det gäller Everton så är jag med på olika event som där pengarna går till olika behövande. Senast var det till människor med psykisk ohälsa.

Arsenal vann ligan 1991 och Anders Limpar blev därmed andre svensken att få höja bucklan efter Glenn Hysén som vann med Liverpool året före.

– Det var som en saga att spela i Arsenal. Vi vann ligan, FA-cupen, Ligacupen och Cupvinnarcupen, säger Anders Limpar.

1991 var ett magiskt år.

Bollgeniet Limpar vann även Guldbollen – det här var också starten på en stor internationell karriär som innehöll stora mästerskap för Sverige. EM 1992 i Sverige. VM 1994 i USA. 

Limpars landslagsdebut skedde när han var 22 år. Det blev 3-1 mot Sovjetunionen.

Förbundskaptenen Olle Nordin förde Sverige till ett efterlängtat VM-slutspel i Italien 1990 efter ett tolv år långt mörker. Anders Limpar var en av Sveriges stora stjärnor.

– Jag har Olle att tacka för mycket. Han trodde på mig, pratade ofta med mig och pushade mig framåt. Det var Olle som vågade släppa fram mig i landslaget. Han är en fantastisk ledare, säger Anders Limpar.

Storstjärnan blev själv tränare efter sin aktiva karriär. Han har varit med och tränat 39 spelare som tagit steget ut i proffslivet. Albin Ekdal från BP är den som lyckats bäst.

I dag har det gått några år sedan han tränade ett lag.

Svensk mästare med AIK

– Jag får anbud lite då och då. Det är klubbar från Championship i England som hört av sig.

Kan du tänka dig att göra comeback?

– Inget är omöjligt även om det inte är aktuellt just den här säsongen. Ska jag hoppa på ett tränarjobb så måste jag ha en modern stab under mig. Som tränare i dag ska du vara en bra psykolog, alla ska trivas. Det gäller att tänka nytt.

Anders Limpar blev svensk mästare och cupmästare med AIK under sin karriär.

I dag följer han sin förra klubb på nära håll - och han lider med storlaget som sladdar i botten.

– Jag har haft Rikard Norling som tränare. Han är en defensiv tränare och lyckades vinna SM-guld både med AIK och Malmö FF med sin tränarstil. Jag förstår inte varför AIK skulle börja spela på ett annat sätt den här säsongen? Jag spelar hellre i ett lag som spelar fotboll men vinner än att förlora hela tiden. I Arsenal spelade vi inte så roligt – men vi vann nästan alltid.

Hur ser du på AIK:s framtid?

– Jag känner nye tränaren Bartosz Grzelak mycket bra. Det kommer kanske att ta tid innan det vänder, men jag är övertygad om att vändningen kommer. Det finns potential i laget, men börjar man att förlora matcher och hamnar i botten så är alla matcher plötsligt väldigt svåra.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag jobbar heltid på ett företag som lanserar produkter i Asien och främst Kina. Jag är i Shanghai två gånger om året. När coronapandemin slog till låg vår verksamhet helt nere, men nu har det rullat igång igen. Nästa steg är att vi ska in på börsen.

Hur ser du på din framtid?

– Jag trivs bra med mitt jobb, vi har börjat lansera ekologiska leksaker för barn. Helt utan giftiga ämnen. Jag kommer fortsätta att träna och kanske även börja träna ett lag igen. Men det är ett stort beslut och allt måste kännas rätt.

Limpar blev ligamästare i två länder

Namn: Anders Limpar.

Född: 24 september 1965.

Bor: Sollentuna.

Familj: Singel.

Yrke: ”Jag jobbar på ett företag som lanserar skandinaviska produkter till Asien, främst Kina”.

Idrott: Fotboll.

Moderklubb: Spårvägens GoIF.

Klubbar som senior: 1980–1985: Brommapojkarna,1986–1988 Örgryte, 1988–1989: Young Boys, Schweiz, 1989–1990: Cremonese, Italien, 1990–1994: Arsenal, England, 1994–1997: Everton, England, 1997–1998: AIK. 1999-2000: Colorado Rapids, USA, 2002–2003: BP

Främsta meriter: Ligamästare med Arsenal 1991.

Guldbollen 1991.

EM-brons 1992.

Svenska Bragdmedaljen och Jerringpriset 1994.

Ligacupen och FA-cupen med Arsenal 1993.

Cupvinnarcupen med Arsenal 1994.

VM-brons 1994.

FA-cupen med Everton 1995

SM-guld och guld i Svenska cupen med AIK.

6 mål och 58 landskamper för Sverige.

399 matcher som senior och 66 mål.

Äter: ”Renskav med ris. Jag gillar vilt”.

Dricker: Mineralvatten

Läser: ”Jag läser aldrig böcker, med dagstidningar”.

Tittar på: ”Serier, jag är allätare, ser både svenska och utländska serier”.

Övrigt: Blev tvåa i SVT:s program ”Mästarnas Mästare” 2011 efter Ingemar Stenmark. Vann TV4-programmet ”Det största äventyret” 2015.

Aktuell: Spelar just nu in programmet ”Superstars” som sänds senare i Kanal 5.

Anders Limpar vann ”Det största äventyret” i TV4 som sändes 2015. Hör honom berätta för Expressen om segern.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.