Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lidas var hjärnan i Gre-no-li

Foto: Olof Peronius
Fotbollstjärna. Succétränare. Legend. Vinodlare.
Nils Liedholm hade många titlar.
Men trots sina framgångar och trots att tusentals romanistas behandlade honom som Gud behöll han alltid sitt lugn och sin värdighet.
Han somnade in i sitt kära Italien men slutade aldrig att vara Lidas från Valdemarsvik.

FAKTA

Milans supertrio


Den legendariska trion spelade tillsammans i Milan 1949-1953.
Sen lämnade Gunnar Gren Milan för Fiorentina.
Det sägs att trion fick namnet Gre-No-Li efter den första succén i bortamatchen mot Sampdoria. En italiensk journalist hade svårt för de svenska namnen och uppfann därför förkortningen.

Gunnar Gren
Milan: 1949-1953
Tekniskt fulländad, framspelaren av dem tre.

Gunnar Nordahl
Milan: 1949-1956
Målskytten. I Italien blev han skyttekung fem gånger, och säsongen 1949/1950 gjorde han 35 mål.

Nils Liedholm
Milan: 1949-1961
Styrde spelet och fungerade som länken mellan Gren och Nordahl.

Bara fem kvar från 58-laget


Lennart ”Nacka” Skoglund
Ytter
Född: 24 december 1929
Död: 8 juli 1975

Agne Simonsson
Centerforward
Född: 19 oktober 1935
Bor i dag i Göteborg.
Gunnar Gren,
Inner
Född: 31 oktober 1920
Död: 1 november 1991

Kurt ”Kurre” Hamrin
Ytter
Född: 19 november 1954
Bor i dag i Florens, Italien.

Sigvard (Sigge) Parling
Halvback
Född: 26 mars 1930
Bor i dag i Forsbacka.
Bengt ”Julle” Gustavsson
Halvback
Född 13 januari 1928
Bor i dag i Norrköping.

Reino Börjesson
Halvback
Född: 1929
Bor i dag i Partille.

Sven Axbom
Vänsterback
Född: 15 oktober 1926
Död: 15 april 2006
Orvar Bergmark
Högerback
Född: 16 november 1930
Död: 10 maj 2004

”Rio-Kalle” Svensson
Målvakt
Född: 11 november 1925
Död: 15 juli 2000

Nils Liedholm
Inner
Född: 8 oktober 1922
Död: 5 november

Valdemarsvik är ett litet samhälle i Östergötlands sydsöstra hörn. Det är vackert men du har troligen aldrig varit där, det är inte så stort och folk pratar lite lustigt. Det är den typen av dialekt som används i komediserier när en person ska framställas som bonnig, kanske till och med lite dum.
Men om du har varit där känner du kanske till Grännäs idrottsplats. Om du är gammal och till och med råkade vara där någon gång på 1930-talet har du antagligen också spelat fotboll tillsammans med Nils Liedholm. I så fall är du att gratulera.
Järnvägsgatans IF, så hette hans första klubb. Det var 1934, Nils Liedholm var 12 år och döpte namnet på den nya föreningen efter gatan han och hans kompisar bodde på. Nils Liedholm var inte bara duktig på att spela fotboll, han var skötsam också. Hans kompisar kunde hitta på rackartyg eller stå och tjuvröka bakom något plank, men inte ”Lidas”.

När han var 16 år var Järnvägsgatans IF inte tillräckligt stort så ny klubbadress blev Valdemarsviks IF. Han spelade även bandy och gjorde det med sådan framgång att Västerås SK ville att han skulle börja skrinna för dem. Men fotbollen var större. Nils Liedholm sa ”nej, tack” till VSK och hamnade i stället i Norrköpingslaget Sleipner som då spelade i division 2 (motsvarande superettan i dag). Senare blev det IFK Norrköping där han blev svensk mästare tre år i rad.
Vilken typ av spelare var då Nils Liedholm? Senare skulle han i AC Milan, tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl, bilda den fruktade Gre-No-Li-kedjan.
Gre-No-Li spelade tillsammans i Milan under åren 1949–1953. Liedholm var inte lika kraftfull som Nordahl och saknade kanske även Grens turbomotor.

Men intelligensen. Liedholm var hjärnan i trion, han tog rollen som regissör även om han visst gjorde många mål verkade han njuta lika mycket av att ligga bakom dem. I Norrköping brukade man säga att ”Lidas” aldrig har slagit en boll utan att veta exakt var den ska hamna.
1948 spelade han en central roll i det svenska OS-lag som tog guld i London. Det var efterkrigstider och det blåste nya vindar i Europa.
Italien försökte hämta sig efter Benito Mussolinis fascism och nationalismen var inte längre lika framträdande. De stora fotbollsklubbarna började blicka utomlands i sin jakt på troféer och framgång.


I och med Liedholms lyckade OS blev han ett eftertraktat byte. Han väntade ett halvår längre än sin kompis Gunnar Nordahl, men 1949 drog han på sig Milans klassiska rödsvarta tröja. Han blev målskytt i debuten (mot Sampdoria) och ledde Milan in i en storhetstid. Smeknamnet ”Il Barone” fick han för sin förmåga att både göra mål och regissera dem. Han gjorde 18 mål på 37 matcher under sin första säsong.
1950-talet blev en enda lång kärleksaffär mellan Liedholm och klubben. Milan erövrade Lo Scudetto fyra gånger – 1951, 1955, 1957 och 1959 – och fansen upphörde aldrig att imponeras över den fräknige svenskens inställning. Alltid seriös, alltid vältränad. Precis det som barndomskamraterna i Valdemarsvik hade imponerats av 20 år innan.
Gunnar Gren splittrade Gre-No-Li är han flyttade till Fiorentina. Gunnar Nordahl flyttade några år senare.
Nils Liedholm stannade kvar och spelade för Milan under resten av sin karriär.

Även om OS-guldet 1948 var en bragd värderar många silvret i hemma-VM 1958 ännu högre. Det är fortfarande Sveriges bästa placering i ett världsmästerskap. Den brittiske tränaren George Raynors gäng var en bra mix av lovande allsvenska spelare (som Agne Simonsson) och rutinerade proffs. Nils Liedholm var lagkapten och den givne ledaren.
I finalen mot Brasilien gav han Sverige ledningen i den fjärde minuten. Råsunda kokade! Men sen trampade Garrincha förbi den olyckliga Sven Axbom två gånger om och dessutom presenterade sig en lovande 17-åring, kallad Pelé.
mm Svenskarna förlorade med 2–5, men hade all anledningen att vara stolta ändå.
Och Nils Liedholm återvände till Italien där han kom att spela i tre år till med sitt Milan.

39 år gammal slutade han spela. Men fotbollen kunde han inte lämna. Och visst kändes det naturligt att en sådan ledargestalt även sökte sig till tränaryrket. Han började med Milans utvecklingslag 1961, tre år senare fick han hoppa in som tillfällig tränare för a-laget.
Men nya utmaningar lockade. Nils Liedholm lämnade Milan. Via mindre tränaruppdrag i Verona, Monza och Varese kom han så småningom att styra storlag som Fiorentina och Roma.
Han sökte sig sen åter till Milan och 1979 förde han laget till sin tionde titel, den så kallade Stellatriumfen.
Men det var i Roma hans – på många sätt underskattade – tränarkarriär gick som bäst. Han vann ligan en gång och den italienska cupen tre gånger. Ett kvitto på hur stort hans namn var – och är! – i Roma kom 1996. Liedholm var då han, 74 år gammal, kallades in för att hjälpa klubben som då hade problem. För det kommer han alltid att respekteras.

Även om Italien på många sätt kom att bli Nils Liedholms land glömde han aldrig sitt Valdemarsvik. Och Valdemarsvik har sannerligen inte glömt sin legend. Varje sommar avgörs Nils Liedholm-Cup på Grännäs Idrottsplats, just där han själv sparkade boll som grabb.
Han somnade in den 5 november och det var på många sätt en mörk dag för svensk fotboll som nu mist en av sina främsta spelare genom tiderna.
Det var en mörk dag för Valdemarsvik också.
Men namnet Nils Liedholm kommer för alltid att sprida ett milt ljus över det lilla samhället.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!