Legendarernas kritik efter svenska succén

Jan-Ove Waldner
Foto: NILS PETTER NILSSON
Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren
Foto: EMIL NORDIN / KVP
Mikael Appelgren
Foto: SVEN LINDWALL
Mattias Falck.
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Mattias Falck, 27, förlorade VM-finalen i bordtennis.

Men det svenska silvret kan ändå bli guld värt.
Nu hoppas två svenska ikoner att sporten ska få mer uppmärksamhet.

– Vi är med i toppen i en världssport. Vi måste få mer plats nu i svenska medier, säger Jan-Ove Waldner, 53.

Jan-Ove Waldner är den senaste svensken som vann ett VM-guld i herrsingel i bordtennis. 22 år senare tog sig sensationen Mattias Falck från Lyckeby i Blekinge till final.

Det blev det stopp och 1-4 i set mot den dubble världsmästaren, kinesen Ma Long.

– Mattias gjorde en bra match, det var ingen överkörning som många trodde att det skulle bli. Mattias hade 1-2 i set och 9-7 i fjärde. Där såg man att kinesen var nervös. Det är små marginaler, säger Jan-Ove Waldner.

När Waldner tog sina två VM-guld, 1989 och 1997 och sitt OS-guld 1992 vann han alltid de viktiga bollarna i sina matcher.

– Det räckte ofta för att man sedan skulle kunna köra över motståndaren i de avslutande seten, säger Jan-Ove Waldner.

Den svenske bordtennisikonen hyllar Mattias Falck efter finalen.

– Han visade att han är en toppspelare och är att räkna med i framtiden. Nu hoppas jag också att svenska medier upptäcker att det finns duktiga spelare i Sverige. Vår sport förtjänar mer uppmärksamhet.

Waldner och Appelgren kritiska

Waldner får medhåll av Mikael Appelgren. Världsmästare i lag fyra gånger och fem gånger Europamästare.

– Vi har en fantastisk återväxt i Sverige, det vimlar av unga talanger. Mattias insats i VM i Budapest är ett lyft för sporten. Jag tycker att vi såg redan i fjol när vi kom trea i lag-VM att vi är att räkna med, säger Miakel Appelgren, 57.

Sverige var under ett drygt decennium en stormakt i bordtennis - med stjärnor som Waldner, Appelgren, Jörgen Persson, Peter Karlsson och Erik Lindh. VM- och EM-gulden avlöste varandra.

– Det gjorde att många unga ville börja spela och fick fick stor uppmärksamhet. Jag hoppas att Mattias VM-silver gör att det börjar snackas ännu mer om sporten. Att det skrivs mer och att man börjar spela mer i skolan, säger Mikael Appelgren.

Både Waldner och Appelgren är kritiska till hur lite utrymme bordtennisen får i svenska medier.

– Golfen och tennisen har sin tour som visas i alla möjliga tv-kanaler. I Bordtennisen har vi också en tour med världens bästa spelare som spelar om stora prispengar. Jag kan inte förstå att vi inte får mer uppmärksamhet, säger Mikael Appelgren.

”Ma Long är en av de största”

Kinesen Ma Long tog sin tredje raka VM-titel när han slog den svenske sensationen Falck i Budapest.

– Ma Long tillhör en av de största spelare genom tiderna. Det har ingen klarat av sedan Chuang Tse-tung vann tre raka 1961, 1963 och 1965, säger Mikael Appelgren.

– Mattias Falck visade med sitt spel i finalen att vi kan slå kineserna. Det viktigaste var att han inte gav upp som många andra spelare gör när det står en kines vid andra sidan bordet. Det var häftigt att se, säger Jan-Ove Waldner.

Vad tycker du om bordtennisen utveckling?

– Det går ruskigt fort i dag, duellerna är kortare. Det gör att det blir kortare dueller i dag än när vi spelade.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.