Legendarerna: ”Det är inget annat än en bragd”

Legendaren Jan-Ove Waldner minns karriärens höjdpunkter
Foto: PER HÄLLSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANFRED SCHILLINGS / BILDBYRÅN
Foto: MANFRED SCHILLINGS / BILDBYRÅN
Foto: MANFRED SCHILLINGS / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
1 / 7

Sverige gör succé i bordtennis-VM i USA.

I natt svensk tid kan Truls Möregårdh, 19, nå finalen i herrsingel och Kristian Karlsson och Mattias Falck i herrdubbel.

– Det är inget annat än en bragd, säger ikonerna Jan-Ove Waldner, 56 och Mikael Appelgren, 60.

Vi får vrida tillbaka klockan till 1997 för att uppleva det som nu utspelar sig i amerikanska Houston .

För 24 år sedan i Manchester vann Jan-Ove Waldner herrsingeln och tog silver i dubbel tillsammans med Jörgen Persson.

Nu har det hänt igen.

Under VM i USA har Truls Möregårdh, 19, från Hovmantorp i de småländska skogarna, redan säkrat minst en bronsmedalj efter att han sensationellt nått semifinal.

I natt svensk tid möter det 19-åriga underbarnet som spelar för Eslöv i Pingisligan, den 40-årige tysken Timo Boll i semifinalen.

”Är en bragd”

 Boll har vunnit åtta EM-guld och tagit ett VM-brons i dubbel.

– Det Truls har gjort är en bragd, han har spelat sensationellt bra, säger Mikael Appelgren, som vann fyra VM- och tio EM-guld.

Mikael Appelgren såg Möregårdh spela för första gången när han var tolv år.

– Det är väldigt strakt gjort av Truls att gå så här långt med tanke på att han opererade sitt knä för ett år sedan, säger Appelgren.

Beskriv Möregårdh?

– Han är väldigt mogen och blir aldrig nervös. Han bara öser på och har ett fruktansvärt klipp i sina slag, säger Appelgren.

– Jag har suttit uppe varje natt och sett killarna spela, de har gjort en fantastisk prestation, säger Jan-Ove Waldner, som vann sex VM- och elva EM-guld.

– Jag sa redan för några år sedan att jag trodde att Truls skulle bli bland världens tio bästa spelare. Jag tycker han liknar mig i sin spelstil och spelar lite annorlunda än de övriga i världstoppen i dag, säger Jan-Ove Waldner.

VM-semi i dubbel

I natt spelar även Kristian Karlsson och Mattias Falck VM-semifinal i dubbel.

Svenskduon möter toppseedade Lin Gaoyuan och Liang Jingkun från Kina.

– Det här var mer väntat. Karlsson och Falck är ett väldigt bra dubbelpar, men det är förstås väldigt stark att de nått semifinalen, säger Jan-Ove Waldner,

– Fantastiskt att vi har en sådan stor framgång. Kul för killarna och för förbundskaptenen Jörgen Persson och hans assisterande tränare Stellan Bengtsson, säger Mikael Appelgren.

Vad tror du att Bengtsson har betytt för den blågula framgången i USA?

– Mycket, han kan mer pingis än de flesta och har varit en injektion för landslaget. Stellan är analytisk och har läst på noga om samtliga spelare.

Stellan Bengtsson blev själv sensationellt världsmästare 1971 som 18-åring i Japan. Han bor numera i USA och har inte varit med i landslaget sedan 1993.

Ulf ”Tickan” Carlsson om läkarnas chockbesked

Forne storspelaren i bordtennis berättar om sjukdomen

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.