Legendarens stöd till demonstranterna

Publicerad

Fotbollsikonen Romario gick i bräschen för en brasiliansk VM-ansökan 2014.

Men efter den senaste tidens protester svänger den numera politiskt aktive 47-åringen om.

"Jag rädd för att det här gigantiska evenemanget endast kommer att förvärra problemen vi redan har", skriver han i en kolumn i Guardian.

Fotbollsikonen Romario har, sedan han lade ner sin fotbollskarriär 2009, gjort sig ett politiskt namn i Brasilien.

År 2010 valdes han som en av 513 ledamöter in i den brasilianska deputeradekammaren – en motsvarighet till Sveriges riksdag – för det socialistiska partiet.

Och sedan dess har ställt sig positiv till en att hans land ska arrangera fotbolls-VM 2014.

"Övergrepp"

Men efter den senaste tidens protester i Brasilien i samband med Confederations cup har Romario svängt om.

"Som kongressman för det brasilianska socialistiska partiet har jag inga problem att kritisera mitt lands regering, eftersom jag under en längre tid inte har backat undan för att peka ut de övergrepp som äger rum här", skriver han i en kolumn i engelska the Guardian och utvecklar:

"Investeringar i värdstäder för VM-matcherna har prioriterats före folkets behov. Pengar har kanaliserats främst mot idrottsprojekt, på bekostnad av sjukvård, utbildning och säkerhet."

"Förvärra problemen"

Nu menar Romario att han är orolig för vad som väntar nästa sommar, då VM i Brasilien avgörs.

"Jag trodde aldrig att VM skulle lösa alla våra problem, men just nu är jag rädd för att det här gigantiska evenemanget endast kommer att förvärra problemen vi redan har", skriver han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag