Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LeBrons plan: Ska erövra Hollywood

LeBron James. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
LeBron James. och Buddy Hield. Foto: KELVIN KUO / AP TT NYHETSBYRÅN
The Hollywood Reporter skriver om LeBrons filmprojekt. Foto: The Hollywood Reporter
LeBron. Foto: MARC GOLUB / POLARIS POLARIS IMAGES

LOS ANGELES. Han kallas kort och gott för "King James".

När NBA kör i gång den här veckan är allas blickar riktade mot LeBron James efter hans flytt från Cleveland till Los Angeles.

Från Cavaliers till Lakers.

Men LeBron har mer än basketboll i tankarna.

Nu ska han erövra Hollywood också.

Den 33-årige megastjärnan har redan startat ett produktionsbolag med kontor på filmbolaget Warner Brothers studioområde i Burbank.

Han tänker stå både framför och bakom kameran under de närmaste åren. Det finns inga gränser för James planer. Närmast ska han spela huvudrollen i den nya "Space Jam"-filmen, en uppföljare till den populära rullen från 1996 med Michael Jordan och Bugs Bunny.

Filmen regisseras av Ryan Coogler, som var mannen bakom jättesuccén "Black Panther" förra året.

LeBron James fick smak för Hollywood efter sitt gästspel i Amy Schumers "Trainwreck" 2015. Recensionerna var goda och han har aldrig varit blyg att ta sig an nya utmaningar.

Redan 2008 bildade han ett eget produktionsbolag i Hollywood, SpringHill Entertainment.

Äger en lyxkåk i LA

Med flytten till Los Angeles tänker han satsa på allvar på bolagets produktion. Han har redan åtta anställda och en massa projekt i pipelinen, som det så populärt heter i La-La-Land.

Det var förstås bara en tidsfråga innan LeBron skulle hamna i Los Angeles. Han har i flera år ägt en lyxkåk i fashionabla Brentford och tillbringat mycket tid här under somrarna de senaste åren.

Med anrika Lakers på dekis efter Kobe Bryants exit för några år sedan var det naturligt att den penningstinna klubben skulle rikta sina ögon mot King James.

Och efter att ha tagit sitt älskade Cleveland till mästartiteln 2016 och ytterligare några finalframträdanden var det dags för "den stora flytten".

Får miljardlön

Han har varit NBA:s stora stjärna de senaste åren och vunnit mästartitlar i både Miami (2012, 2013) och Cleveland (2016), men ensam har han inte lyckats tämja Golden State Warriors med Stephen Curry och numera också Kevin Durant förutom vid ett tillfälle.

Nu tror Lakers att man snabbt kan rusta upp laget och utmana Warriors.

LeBron skrev under ett fyraårskontrakt värt 1,4 miljarder kronor den 2 juli, men lönen från Lakers är bara en sidoinkomst.

LeBron James tjänar mer på sina reklamkontrakt, där Nike satsat hundratals miljoner på honom som affischnamn.

Allt som handlar om LeBron är i storleken X-Large.

Han har 84 miljoner människor som följer honom på Instagram och Twitter, där han är en av få som stått upp mot Donald Trump.

När USA:s president meddelade att han inte skulle bjuda in NBA-mästarna från Golden State Warriors till Vita huset av politiska skäl klev LeBron in i debatten och skrev "U bum" om Trump.

Till mångas applåder.

Har fru och tre barn

Los Angeles har alltid varit en stad med stora idrottsstjärnor. Och när basebollgänget Dodgers har Clayton Kershaw, LA Kings bjuder på Drew Doughty och Anze Kopitar, amerikanska fotbollslaget LA Rams har duon Aaron Donald och Jared Goff medan LA Galaxy skryter med Zlatan Ibrahimovic var det väntat att Lakers skulle sikta mot himlen och värva LeBron James.

Ingen andrasortering här inte, please.

Få idrottsstjärnor är så väl respekterade som LeBron James. Hans uppväxt med en ensamstående mamma, Gloria Marie, i Akron, Ohio, som fick honom när hon vara bara 16 år, är en story om kamp, kärlek och drömmar.

Att han är gift med sin "high school sweetheart" Savannah - paret har tre barn - är något som uppmärksammats i USA som ett tecken på LeBrons lojalitet och värderingar.

Han uppfattas som vänlig och mer tillgänglig än de flesta stora sportstjärnor.

Satsningen i Hollywood ser inte ut att vara någon flumvariant för att öka sitt eget pr-värde.

Gör tv-serie vid sidan om basketen

LeBrons bolag har långsiktiga avtal med tv-kanalerna NBC och CW om produktion av serier. Kabeljätten HBO har den här månaden visat dokumentären "Student Athlete" om missförhållanden inom den amerikanska collegeidrotten, som producerats av SpringHill Entertainment.

James har också en dokumentär om Muhammad Ali i regi av Antoine Fuqua på gång liksom serier med Netflix, enligt branschtidningen The Hollywood Reporter.

Men mest stolt är LeBron kanske över sitt skolprojekt hemma i Akron, som går under namnet I Promise School. Just nu med 240 elever i årskurs tre och fyra, men tanken är att expandera verksamheten och ha 1200 elever 2022.

Till Donald Trumps stora förtret har LeBron inbjdit USA:s first lady, Melania Trump, att komma och titta på skolprojektet.

Söker inte rampljuset

James säger sig inte ha några planer på att trappa ner basketkarriären, men uppger att han är minst lika stolt över vad han åstadkommer vid sidan av planen.

– Att besöka en filminspelning och se alla jobb vi skapar är den bästa känslan, har han sagt.

Och han vill inte bli beskylld för att söka rampljuset och att det är därför han flyttat till Los Angeles.

– Jag hade etablerat mitt produktionsbolag här långt innan jag nappade på anbudet från Lakers. Jag gillar inte att gå på premiärer och synas ute. Jag tränar, åker hem och ibland går vi ut och äter middag, min hustru och jag, säger han till The Hollywood Reporter.

NBA-säsongen börjar den 16 oktober. Lakers premiärspelar den 18 oktober, då man gästar Portland.

 

NBA-premiären i veckan:

TISDAG:

Boston Celtics-Philadelphia 76ers

Golden State Warriors-Oklahoma City Thunder

ONSDAG:

Charlotte Hornetts-Milwaukee Bucks

Detroit Pistons-Brooklyn Nets

Indiana Pacers-Memphis Grizzlies

Orlando Magic-Miami Heat

New York Knicks-Atlanta Hawks

Toronto Raptors-Cleveland Cavaliers

Houston Rockets-New Orleans Pelicans

San Antonio Spurs-Minnesota Timberwolves

Sacramento Kings-Utah Jazz

Los Angeles Clippers-Denver Nuggets

Phoenix Suns-Dallas Mavericks

TORSDAG:

Philadelphia 76ers-Chicago Bulls

Washington Wizzards-Miami Heat

Portlant Trail Blazers-Los Angeles Lakers

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.