Lauren Jeska. Foto: Facebook
Lauren Jeska. Foto: Facebook

Lauren Jeska döms till 18 år i fängelse

Publicerad

Den före detta engelska mästaren i fjällöpning, Lauren Jeska, döms till 18 år i fängelse för mordförsök.

Det var i mars 2016 som Jeska knivhögg den förre rugbystjärnan Ralph Knibbs så svårt att han fick livshotande skador.

– Attacken var kall och beräknande, säger domaren Simon Drew enligt Inside The Games.

Lauren Jeska har varit ett av de stora namnen i engelsk fjällöpning under 2010-talet. Hon har vunnit damernas mästerskap tre gånger: 2010, 2011 och 2012. Men Jeska, som är en transperson, riskerade att förlora sina titlar.

Ett bråk mellan henne och det brittiska friidrottsförbundet ska enligt Inside The Games ligga till grund för att hon i mars förra året knivhögg en man svårt och misshandlade två andra.

Knivskar Knibbs i huvudet

Efter att ha fått beskedet att hon inte hade lämnat in adekvat dokumentation gällande sina testosteronnivåer ska Jeska ha rest från sitt hem i Wales till friidrottsarenan Alexander Stadium i Birmingham där den förre rugbystjärnan Ralph Knibbs, en högt uppsatt person i det brittiska friidrottsförbundet, befann sig.

Jeska har sedan attackerat honom med en kniv och skurit honom i huvudet och nacken. Enligt domen ska det varit som att hon "försökte spetsa en bit kött".

Dessutom misshandlade hon två andra män som befann sig på platsen innan hon greps.

"Kommer lida i resten av sitt liv"

Hon erkände brottet i september och enligt åklagaren Richard Atkins ska Jeska i samtal med en terapeut ha sagt att hon fantiserade om att mörda samtliga i friidrottsförbundet.

Julie Warburton, Jeskas försvarsadvokat, menar att Jeska ångrar det hon gjorde och att risken för återfall i brott är liten. Rätten gick dock inte på försvarets linje och Jeska dömdes till 18 år i fängelse för mordförsök.

– Herr Knibbs kommer att lida av den här attacken under resten av sitt liv. Det här var en planerad attack och resultatet av den skulle knappast kunna vara värre, säger domaren Simon Drew.

Knibbs är en före detta professionell rugbyspelare. Han tillbringade proffskarriären i Bristol och representerande England på U23-nivå.

Fjällöpning är en typ av terränglöpning där idrottare springer i brant och svårframkomlig terräng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag