Lars-Gunnar Björklund har avlidit

Foto: Suvad Mrkonjic

Den folkkäre tv-profilen Lars-Gunnar Björklund är död.

Han avled i en ålder av 75 år efter en längre tids sjukdom.

– Min pappa, min mammas älskade make sedan många år tillbaka och mina barns farfar har lugnt somnat i dag, tidigt på morgonen, säger sonen Daniel Björklund till Expressen.se.

Lars-Gunnar Björklund var genom hela sin karriär en av Sveriges mest folkkäre programledare och tv-profil.

Han var en viktig del av Sveriges första tv-sportredaktion, där han bland annat rekryterade medarbetare som Arne Hegerfors, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg.

Under 1970-talet blev han sedan ett välkänt ansikte för Tipsextra, och tilldelades bland annat som förste sportjournalist Stora Journalistpriset i radio och tv.

"Värdigt avslut"

I dag på fredagsmorgonen, efter en längre tids kamp mot sjukdomar, avled Lars-Gunnar Björklund, 75 år gammal.

– Han fick ett lugnt och värdigt avslut. Han har haft mycket kontakt med hans bästa vänner. Det är jättemånga som har ställt upp för oss. De sista veckorna har varit tuffa, men trots allt en upplevelse. Det här är bland de tuffaste beskeden man kan hantera i mysteriet som kallas livet, säger sonen Daniel Björklund till Expressen.se.

– Han har trots allt varit på mycket gott humör. Han har varit den som vi känner honom som, trots den svåra stunden.

– Han var en extremt generös, varm och öppen fadersgestalt. En förebild. Han var förmodligen en av världens genom tiderna bästa sagoberättare.

Levt med sin sjukdom

Om Lars-Gunnar Björklunds sjukdomskamp berättar sonen Daniel:

– Han har levt med sin sjukdom i många år, och det har blivit tilltagande bekymmer med lungfibros och hjärtflimmer som konstaterades i augusti. Det blir man inte direkt bättre av.

Lars-Gunnar Björklund lämnar efter sig hustrun Lena och sönerna Daniel och Fredrik, samt barnbarn.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.