Foto: Ulf Palm/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Ulf Palm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Ulf Palm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ulf Palm / TtFoto: Ulf Palm / Tt
 Foto: Ulf Palm / Tt

Vasaloppschefen larmar om fusk

Publicerad

Vasaloppet och flera andra stora långlopp har fallit offer för en fuskskandal.

En åkare har genom att låta en kompis bära sitt tidtagningschip lyckats lura arrangörerna.

– I de stora massloppen är det nästintill omöjligt att upptäcka, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Fuskaren har deltagit i flera lopp som ingår i det så kallade Worldloppet, ett paraplybegrepp för långlopp som körs runtom i världen.

Den internationella föreningen för Worldloppet-åkare larmade för fusket på sin hemsida. Även Vasaloppets sportchef Tommy Höglund har blivit informerad om skandalen.

Fusk i Vasaloppet

– Det finns en deltagare som har redovisat resultat från lopp utan att ha åkt. Han har fått en kompis att åka med hans tidtagningschip. I de stora massloppen är det nästintill omöjligt att upptäcka. Om en av tiotusen åkare har två chip, det märks ju inte, säger Höglund.

– Det var en slump att man upptäckte det. De har sett målgångsbilder där det var en person på fotot men två personer klickade på tiden.

 

 

LÄS MER: Rickard Olssons sågning: "SVT är som Sovjet"

 

 

"Ett otroligt detektivarbete"

Åkaren i fråga har funnits registrerad som deltagare i Vasaloppet.

– Man lurar nog sig själv mest. Den enda vinsten är att man får en massa diplom hemma där det står att man har åkt lopp som man inte själv har åkt.

Vad kan ni berätta om den här mannen?

– Vi vill vi inte gå ut med så mycket, men vi kan säga att det inte är en svensk.

Vad görs för att förhindra att något sånt här händer igen?

– Man har infört en ny regel. Tidigare har det varit så att om juryn ska diskvalificera någon har det behövt ske inom en timme efter loppet. Men nu kan en arrangör diskvalificera deltagare upp till två veckor efter loppet. För det är ett otroligt detektivarbete som krävs om vi ska sitta och jämföra foton och tider. Nu får vi mer tid att jobba långsiktigt med det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag