Yvette om mötet: ”Ett starkt minne”

Yvette Hermunstad ska bevaka Vasaloppet 2018
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Här under världscupen i längdskidor
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mathias Fredriksson, Johanna Ojala och Yvette Hermundstad i ”Vinterstudion”
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Miljoner svenskar ser henne i dag leda Vasaloppet i SVT.
– Vasaloppet är starkt präglat av historik, kultur, motionär och elit. Det är en härlig utmaning att förmedla allt som händer, säger Yvette Hermundstad, 46.

För SportExpressen berättar den populära programledaren om vägen till toppen, om sin uppväxt, om familjelivet – och om sin framtid.

Hon är uppväxt i jämtländska Brunflo några mil utanför Östersund.

Redan i lågstadiet visste Yvette Hermundstad vad hon skulle bli:

Programledare på SVT-sporten i Stockholm.

Hon satt klistrad framför teven i soffan när Sven ”Plex” Petersson, Christer Ulfbåge och Jacob Hård kommenterade, analyserade och presenterade det hon älskade mest: Alpint och längdskidor.

– Jag började åka slalom tidigt, redan som sexåring. På helgerna tog min familj isvägen över till Oviksfjället. Under veckorna var det stallet, ridning och längdskidor i elljusspåret som gällde. Och jag satt gärna i sekretariatet och refererade på klubbmästerskap i hoppning/dressyr, säger Yvette Hermundstad.

"En hektisk tid"

Hennes väg till stjärnstatus på SVT-sporten har gått via fjälltoppar, TV4, TV3 och journalisthögskolan.

– Jag satt i receptionen på TV4 innan jag började på TV4-sporten. Jag pluggade samtidigt så det var en hektisk tid, säger Yvette Hermundstad.

Hon sa upp sig från TV4 och började på TV3.

– Jag jobbade med ett fotbollsmagasin där Premier League och Serie A var grundfundamenten. Jag gjorde många och långa reportageresor. Jag fick även möjlighet att utveckla min roll som programledare. Det var en rolig och lärorik tid.

2002 ringde SVT-sporten och erbjöd sommarjobb. Och resten är som man säger ett stycke historia.

Yvette Hermundstads roll på SVT-sporten har under 15 år gått från noll till 100.

Lilla Sportspegeln, Sportspegeln, Sportnytt, Vinterstudion, SM, VM, OS och andra stora tävlingar i olika världscuper har gett henne en plats i många svenskars hjärtan.


LÄS MER: Kändisarna som åker Vasaloppet 2018. 

Aldrig nervös

Yvette Hermundstad är påläst, lugn och framför allt mycket skicklig i att föra samtal vidare med idrottsstjärnor och SVT:s experter.

Är du aldrig nervös när du sänder direkt?

– Nej, tvärtom faktiskt. Just det oförutsägbara i direktsändningar är det jag gillar allra mest. Att vara påläst och väl förberedd är självklart en grund.

Men vad som helst kan ju hända i en direktsändning?

– Ja, och det välkomnar jag i så fall. Att fånga bollen just där den råkar landa är en rolig utmaning.

Sven ”Plex” Petersson är en av SVT-sportens största profiler genom tiderna. Det var ”Plex” som tog den alpina åkningen, Ingemar Stenmark och Vasaloppet in till våra vardagsrum. 

– ”Plex” Petersson är unik. Han var programledare 49 år från Vasaloppet. Dit kommer ingen att nå, säger Yvette Hermundstad.

Som ung sommarvikarie på SVT fick hon 2002 träffa den store ”Plex”.

Det blev ett varmt och kärleksfullt möte mellan två jämtar.

– Det var stort att få träffa ”Plex”. Han skrattade vänligt, tog min hand och sa ” jomen det är fint Yvette. Välkommen. Här på tv-sporten behöver vi lite mer jämtländskt blod”, säger Yvette Hermundstad.

Hur var det att träffa ”Plex”?

– Ett mycket fint och ett starkt minne.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Vasaloppet 2018. 

"Reflekterat över #metoo"

Nu har Yvette Hermundstad tagit över stafettpinnen som ”Plex” Petersson höll i så många år.

I dag leder hon i SVT det nio mil långa klassiska Vasaloppet, som sedan 1922 har åkts mellan Berga by i Sälen och Mora.

– Vasaloppet är så starkt präglat av historik, kultur, elit och motionärer. Loppet skapar en unik atmosfär. Jag är så förväntansfull. Det är en stor utmaning att förmedla allt som sker till alla som tittar på sändningen, säger Yvette Hermundstad.

Sportjournalistiken  i Sverige har uteslutande drivits av män - hur var det att komma in i den här världen som ung kvinna?

– Jag har reflekterat mycket över just det under hösten i samband med #metoo. Till stor del har jag nog haft tur att omges av kloka män, förebilder och chefer. Plus att jag själv alltid varit en tydlig och på många vis en trygg person. Men vid närmare eftertanke inser jag att förlegade strukturer och exkludering absolut funnits genom åren.

Hur vill du beskriva arbetsklimatet på SVT just nu?

– Jag arbetar på en medveten arbetsplats som jag också upplever aktivt arbetar för en god arbetskultur oavsett kön eller bakgrund. Som mor till en dotter är processerna och förändringarna som förhoppningsvis sker i samhället otroligt viktiga.

Berätta hur det är att jobba med Vinterstudion?

– Det är intensivt, ansvarsfullt, ett stort förtroende och rasande roligt. Jag har njutit och njuter varje minut av förberedelser och sändningar under helgerna.

Det är ett tufft schema du har?

– Ja, men det är bara roligt. Just förberedelserna pågår konstant under säsong, inför den här helgen med Vasaloppet har grundplaner lagts i veckor, sen intensifieras jobbet veckan före och kvällen innan sändning är samtal, mejl och sms till alla inblandade många. Det är ett lagjobb där varje del är en nyckel till vad som sen blir ett program varje lördag och söndag.


LÄS MER: Vasaloppet – tider och info • Så följer du åkare

Sa upp sig från SVT

Har du någon favoritidrott?

– Vinteridrott och just längdskidor är ju det jag ägnat mesta jobbtiden på SVT Sporten till. Som jämte har jag i hjärtat och sedan barnsben en alpin grundpassion.

Hur har du laddat upp inför Vasaloppet som miljoner svenskar tittar på?

– Jag har varit hemma  i Jämtland och Åre. Det har varit en magisk vecka med både snö och strålande sol på skutan, helt ljuvligt. Om ett par veckor får jag åka hem igen för att sända Vinterstudion från världscupavslutningen i Åre. Jag ser verkligen fram emot det. En av vinterns höjdare.

Under hösten 2017 sade du upp dig från SVT – hur ser du på din framtid?

– Med förväntan. Just nu har jag full uppmärksamhet på att programleda Vinterstudions sista fyra helger den här säsongen och njuta av allt vad detta innebär. Efter vila, återhämtning och massor av tid med familjen ser jag fram emot att jobba med andra ämnen.

Berätta?

– Nästa vinter blir det fullt ös igen, en magnifik VM-vinter med två mästerskap i Sverige och verkligen hemmaplan för mig med alpina VM i Åre och VM i skidskytte från Östersund.

Kommer du att jobba åt andra tv-kanaler nu när du har egen firma? 

– Andra tv-kanaler är inte aktuellt just nu, men att arbeta med andra program på SVT är absolut möjligt.

Hur ser en dag ut för dig när vi inte ser dig i tv-rutan?

– Jag bor ute i Stockholms skärgård och älskar att vakna upp vid havet oavsett årstid. Jag är en riktig hemmakatt, så där befinner jag mig helst när jag inte är i väg på jobb. För mig är familjen viktigast, alltid, att vara tillsammans, finnas till hands, skjutsa till träningar.

Tränar du själv?

– Ja, träning är en given del av min dag. Löpning, gym, yoga. Det är en grund för att vara på topp en lång säsong både på jobbet och på hemmaplan.''

Yvette Hermundstad

Född: 1 oktober 1971 i Östersund.

Bor: Gustavsberg strax utanför Stockholm. 

Familj: Gift, två barn.

Yrke: Journalist.

Yrkeskarriär: TV4, TV3, SVT.

Läser: Tala som Ted av Carmine Gallo och Vasaloppets faktaguide

Tittar på: ”Jag väntar ivrig på nästa säsong av Suits. När kommer den egentligen”.

Lyssnar på: ”Allt. Det som passar bäst för stunden. Peppmusik inför varje sändning givet”. 

Förebild inom journalistiken: Flera. Tidiga kvinnliga förebilder är Katarina Hultling  och Ann-Britt Ryd Pettersson. Peter Jihde är skicklig på att intervjua, skapa tv-program. Fredrik Skavlans förmåga att väva samman människor och samtal intressant att se och lära av.

Aktuell: Programledare i SVT för Vasaloppet och Vinterstudion.


LÄS MER: Kändisarna som åker Vasaloppet 2018. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Vasaloppet • Så följer du åkare. 

LÄS MER: Anmälan till Vasaloppet 2019 – tid och datum. 

LÄS MER: Så här gör du ”En Svensk Klassiker”.

LÄS MER: Kändisarna som åker Vasaloppet 2018. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.