Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

William Poromaa vinner sitt första guld på SM

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

När Calle Halfvarsson kastade in handduken strax före start fanns det ingen som kunde hota William Poromaa.

21-åringen tog hem sitt första SM-guld på 30 kilometer i överlägsen stil.

– Det kom verkligen från ingenstans det här, säger en förvånad Poromaa till SVT.

En formstark Calle Halfvarsson testade skidorna på Lindbäcksstadion i Piteå kort före tremilsstarten, men de tunga spåren föll honom inte i smaken. Torsdagens SM-guldmedaljör på 15 kilometer bestämde sig för att ställa in sin medverkan, för att i stället spara krafterna till lördagens sprint.

Med Halfvarsson ur bilden blev masstarten över 30 kilometer en enmansshow. Åsarnas William Poromaa lät rivalerna hållas i ungefär en mil, sedan stack han i väg och tittade aldrig bakåt.

Segern innebar Poromaas första SM-guld på seniornivå, och kom oväntat med tanke på 21-åringens dåliga känsla under veckan.

– Det här är något som jag inte har fått gjort tidigare, så det kändes jäkligt bra. Jag vet inte var det kom ifrån för jag var lika trött som jag har varit varje morgon här. Jag sov till klockan tio, gick upp och åt två ostmackor och två ägg och var helt bränd på uppvärmningen. Men sedan drog vi i gång och då kändes det bra, säger Poromaa till SVT.

Han vann till slut med över en minuts marginal, 1.16 för att vara exakt, före Björn Sandström, Piteå Elit, på silverplats. Bronset gick till IFK Moras Eric Rosjö som var mer än två minuter bakom Poromaa.

Fredagen är vilodag för längdåkarna. På lördag fortsätter SM-tävlingarna med sprint för både damer och herrar.

Se även: Halfvarssons kross på SM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.