Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Weng kan snuva Johaug på en miljon

Heidi Weng
Foto: Vianney Thibaut/Agence Zoom
Therese Johaug
Foto: Maja Suslin/Tt

Heidi Weng leder oväntat Ski tour Canada före storfavoriten Therese Johaug inför den sista etappen. Förutom äran skulle att gå i mål först i kväll ge henne ett stort ekonomiskt tillskott.

– Johaug ska inte få något gratis. Jag ska öppna som en gud och inte spara på något. Det är oaktuellt att hon ska få kontakt med mig, säger Weng till norska TV2.

I kväll är det dags för världscupens sista lopp. En jaktstart över tio kilometer i klassisk stil som är en del av Ski tour Canada.

Världscupens suverän på damsidan den här säsongen, Therese Johaug, är som vanligt med i toppen, men i går gjorde hon säsongens sämsta lopp. Johaug slutade sexa.

Heidi Weng åkte näst snabbast i går. Hon kom i mål 17 sekunder snabbare än Johaug. Därmed är Weng en halv minut före Johaug i Ski tour Canada-sammandraget inför den sista etappen.

De två norskorna är med största sannolikhet de som gör upp om toursegern.

Ner till nästa åkare skiljer det nästan ytterligare en minut.

Den norska landslagstränaren Egil Kristiansen har Weng som favorit inför i kväll.

– Jag skulle säga att det är 75 procents chans att Weng vinner. De ska bara åka tio kilometer och Johaug har kort tid på sig att hämta in en halv minut, säger han till norska TV2.

Klirr i kassan för vinnaren

Den som står som segrare får utöver äran en rejäl prissumma.

Heidi Weng kan, enligt TV2, hämta hem runt en miljon kronor om hon tar hem lördagens lopp.

Utöver slutsegrarsumman får dessutom vinnaren av varje etapp 25 000 kronor, tourledaren varje dag 9 000 kronor, och de som vinner sprintcupen 70 000 kronor.

– Du anar inte hur stort det här för mig. Inte pengarna, men att vinna sammanlagt efter åtta lopp. Det är så stort att jag kan lägga av, säger Weng.

Ryskt i täten på herrsidan

För männen är det samma prispott som gäller. Favorit inför den sista etappen är ryssen Sergej Ustjugov som leder med över en halv minut före Petter Northug.

Trots gårdagens succélopp där Marcus Hellner slutade trea är han långt efter totalt. Hellner har fem minuter upp till Ustjugov och ligger på plats tio totalt.

På damsidan är det nästan ett identiskt läge för den bästa svenskan. Charlotte Kalla ligger också tia totalt i touren och är över fem minuter efter täten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.