Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
 Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSENFoto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
 Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Wassbergs kritik: "Kan bli ett fiasko"

Publicerad

Inslag av skicross i längdskidåkningen?

Förslaget kan bli verklighet redan till VM 2019 – och tas inte emot väl av två svenska skidlegendarer.

– Det kan lätt bli fiasko, säger Thomas Wassberg.

– För mig känns det som en Kalle Anka-tävling, säger Torgny Mogren.

Det var i slutet av förra veckan som det internationella skidförbundet Fis höll ett möte i schweiziska Zürich. Där togs en rad förslag om skidsportens framtid upp.

Enligt norska NRK är förslagen som följer:

Stryka skiathlon.

Stryka klassisk sprint.

Och i stället:

Införa en jaktstart på 30 kilometer (herrar) och 15 kilometer (damer) där startordningen bygger på resultaten från de individuella loppen på 15 respektive 10 kilometer.

Införa en lagsprint med en utövare av vardera kön i laget.

Bestämma att alla sprintlopp avgörs i fristil - gärna med inlagda element av skicross, som till exempel hopp.

Wassberg om förslaget: "Kan bli fiasko"

Den svenske skidlegendaren Thomas Wassberg är för förändringar inom längdskidåkningen, men tycker inte att gupp och hopp i sprintspåret är rätt väg att gå.

– Nej, det är inte den linjen jag är inne på, säger han.

Kan du se exempelvis Charlotte Kalla i ett hopp under VM-sprinten?

Jo, nog kan jag se det, men det gäller att göra banorna ordentligt. Det är lätt att det blir ett fiasko av allt. Ska de börja använda slalomskidor också?

Den förre OS-medaljören Torgny Mogren är inne på samma spår.

– Spontant låter det inte bra. Okej om man kan köra det nån enstaka gång för att testa, men i mästerskap... det känns hasardartat, säger Mogren.

Han fortsätter:

– För mig känns det lite som en Kalle Anka-tävling. Det är svårt att se det framför sig och jag hoppas att de testar det i någon mindre tävling först och utvärderar det efteråt. Sen tycker jag att det är tråkigt att man tar bort den klassiska åkningen inom sprint, det är som att de försöker utrota den.

Förslaget: Gör om femmilen

Varken Mogren eller Wassberg sörjer att skiathlonen kan gå i graven. Thomas Wassberg välkomnar nya discipliner inom skidåkningen, men är tveksam till det nya förslaget gällande jaktstart.

– Det låter inte bra, då är man ju tillbaka till problemet som fanns tidigare. I så fall vill jag se att de gör en riktig jaktstart av det, där allt är ett lopp, men som körs under två dagar. Inte dela upp det i två lopp där det delas ut medaljer vid två tillfällen, säger han.

I stället skulle han hellre se att den klassiska femmilen görs om.

– Den största ändringen de borde göra är att förlänga herrarnas femmil till en sexmil eller sjumil. Det går lite för snabbt under 50 kilometer, så en förlängning skulle vara bra, säger Thomas Wassberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag