Foto: Tommy PedersenFoto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Henrik Isaksson/IblFoto: Henrik Isaksson/Ibl
 Foto: Henrik Isaksson/Ibl
Foto: Nils JakobssonFoto: Nils Jakobsson
 Foto: Nils Jakobsson
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

"Wassberg tillhör de största i skidhistorien"

Publicerad

För egen del är Thomas Wassberg inte speciellt road av att fylla år.

– Att åldras är inte speciellt positivt, säger Thomas Wassberg.

Men legendaren hyllas stort i skidvärlden.

– I skidhistorien tillhör Thomas de största, säger ärkerivalen Juha Mieto.

Fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons, bland annat.

Thomas Wassberg är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare och att han betytt mycket för svensk skidåkning råder det inget tvivel om.

– Thomas förde vidare en enorm framgångsera som Sverige hade under 70- och 80-talet. Tillsammans med Gunde Svan och Torgny Mogren gjorde Wassberg ett fantastiskt jobb för svensk skidåkning, säger Per Elofsson som tillhörde generationen som tog över efter Wassberg och gänget.

En åkare som både tränade och tävlade tillsammans med Thomas Wassberg var Torgny Mogren.

– När jag kom till Åsarna som var han en ikon och förebild för mig, en person jag som jag såg upp till. Det var väldigt värdefullt för mig att få börja min karriär tillsammans med honom, säger Mogren och fortsätter.

– Thomas är som han är och visst kunde han vara lite bufflig, men när man lärde känna honom var han också en väldigt varm och snäll människa.

 

LÄS ÄVEN: Wassberg: "Något bröllop blir det inte"

Blev kallad pojkjävel

Torgny Mogren berättar också om ett speciellt tävlingsminne tillsammans med Wassberg.

– Jag skulle köra min första stafett i ett stort mästerskap och ville helst slippa att köra sistasträckan men nu blev det så och jag var lite nervös.

– Men när Thomas kom in växlade över till mig knackade han mig på ryggen och sa: "Nu är bollen din, pojkjävel!".

– Det var exakt så han var, burdus men med ett gott hjärta, säger Mogren och skrattar.

"Tillhör de största"

När Wassberg i dag fyller 60 år hyllas inte bara av svenska skideliten.

Ärkerivalen från Finland Juha Mieto vill även han säga grattis.

– Världens varmaste gratulationer! En finare och hederligare man och motståndare kan jag inte tänka mig, säger Mieto ooch berättar att han redan förra veckan firade Wassberg.

– Jag gratulerade Thomas förra veckan då vi träffades med Oddvar Brå i Norge, Oddvar blev ju nyligen 65. Nu välkomnar jag respektive herrarna i den riktiga veteranklassen.

– I skidhistorien tillhör Thomas de största, alldeles efter åkare som Sixten Jernberg och Veikko Hakulinen, säger Juhia Mieto.

Även den norske skidkungen Petter Northug skickar en hyllning via SPORT-Expressen till Thomas Wassberg.

– Jag ber att få gratulera på födelsedagen. Wassberg är ju en legendar. En innovativ och råbarkad femmilsmästare, säger Northug.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag