Wasssberg.
Wasssberg.

Wassberg om Norge: "En fara för sporten"

Publicerad

Norges totaldominans i inledning av skidsäsongen har skapat oro.

Och svenske legendaren Thomas Wassberg håller med om att vårt grannlands framgångar kan bli skadliga för skidvärlden som helhet.

– Det är nog en fara för sporten, säger Wassberg och yrkar på förändringar inom världscupen så att prispengarna blir mer jämlikt fördelade.

Världscupshelgen i Lillehammer gick helt i blått, rött och vitt. Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng plockade hem samtliga pallplaceringar på damsidan, och Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh och Sjur Röthe lyckades med samma bedrift på herrsidan.

Den norska dominansen fick Jürg Capol, tidigare general för det internationella skidförbundet, att föreslå ekonomiska begränsningar inom längdskidåkningen.

– Man kan jämföra med formel 1. Det finns en gräns för hur många dagar du kan testa, hur många hjul du kan använda under en tävling och hur stor budget man kan ha, sa han till NRK tidigare i veckan.

"Intresset faller"

Thomas Wassberg genomlevde en svensk guldålder på 1980-talet, och han är också bekymrad över Norges framfart.

– Det är nog en fara för sporten, för det kan bli så att intresset faller i de andra länderna. Det bör variera, säger Wassberg till SportExpressen.se.

– Norska folket har ett stort intresse för vintersporter, så då blir det resultat. I stort sett hela norska befolkningen kommer åt snö under vintertid. Det gör inte det svenska folket.

"Det funkar inte"

Tidigare i veckan blev Justyna Kowalczyk citerad i norska medier, och hon påstods ha sagt att Norge riskerade att "förstöra sporten".

– Man kan hålla med om det. Sporten blir smalare och smalare. Men jag tror att dominansen som de har nu kommer att mattas. Vi behöver inte bli bekymrade, säger Wassberg.

Vad tycker du om förslaget att införa ekonomiska begränsningar?

– Nä, det är inget att diskutera. Det funkar inte. Var och en måste få bestämma själv. Och i andra idrotter handlar det om enorma summor, men såna finns inte inom längdskidåkningen.

SPORT-Expressen har tidigare kunnat avslöja att svenske Calle Halfvarsson – sexa i Lillehammer – får drygt 900 000 kronor färre i grundlön jämfört med norske stjärnan Sundby.

– Calle tjänar så pass att han klarar sitt uppehälle, så det är ingen kris, säger Wassberg.

– Det som förstör och som gör att Sundby tjänar mer än Calle är det är för många av de här småtourerna, som nu senast i Lillehammer. De räknas in i världscupen, när det vore bättre med fler individuella tävlingar. Den ger så mycket poäng så att det blir snedvridet. Om det fanns fler individuella tävlingar skulle folk kunna hävda sig där och tjäna lite pengar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag