Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wassberg om Norge: "En fara för sporten"

Wasssberg.

Norges totaldominans i inledning av skidsäsongen har skapat oro.

Och svenske legendaren Thomas Wassberg håller med om att vårt grannlands framgångar kan bli skadliga för skidvärlden som helhet.

– Det är nog en fara för sporten, säger Wassberg och yrkar på förändringar inom världscupen så att prispengarna blir mer jämlikt fördelade.

Världscupshelgen i Lillehammer gick helt i blått, rött och vitt. Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng plockade hem samtliga pallplaceringar på damsidan, och Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh och Sjur Röthe lyckades med samma bedrift på herrsidan.

Den norska dominansen fick Jürg Capol, tidigare general för det internationella skidförbundet, att föreslå ekonomiska begränsningar inom längdskidåkningen.

– Man kan jämföra med formel 1. Det finns en gräns för hur många dagar du kan testa, hur många hjul du kan använda under en tävling och hur stor budget man kan ha, sa han till NRK tidigare i veckan.

"Intresset faller"

Thomas Wassberg genomlevde en svensk guldålder på 1980-talet, och han är också bekymrad över Norges framfart.

– Det är nog en fara för sporten, för det kan bli så att intresset faller i de andra länderna. Det bör variera, säger Wassberg till SportExpressen.se.

– Norska folket har ett stort intresse för vintersporter, så då blir det resultat. I stort sett hela norska befolkningen kommer åt snö under vintertid. Det gör inte det svenska folket.

"Det funkar inte"

Tidigare i veckan blev Justyna Kowalczyk citerad i norska medier, och hon påstods ha sagt att Norge riskerade att "förstöra sporten".

– Man kan hålla med om det. Sporten blir smalare och smalare. Men jag tror att dominansen som de har nu kommer att mattas. Vi behöver inte bli bekymrade, säger Wassberg.

Vad tycker du om förslaget att införa ekonomiska begränsningar?

– Nä, det är inget att diskutera. Det funkar inte. Var och en måste få bestämma själv. Och i andra idrotter handlar det om enorma summor, men såna finns inte inom längdskidåkningen.

SPORT-Expressen har tidigare kunnat avslöja att svenske Calle Halfvarsson – sexa i Lillehammer – får drygt 900 000 kronor färre i grundlön jämfört med norske stjärnan Sundby.

– Calle tjänar så pass att han klarar sitt uppehälle, så det är ingen kris, säger Wassberg.

– Det som förstör och som gör att Sundby tjänar mer än Calle är det är för många av de här småtourerna, som nu senast i Lillehammer. De räknas in i världscupen, när det vore bättre med fler individuella tävlingar. Den ger så mycket poäng så att det blir snedvridet. Om det fanns fler individuella tävlingar skulle folk kunna hävda sig där och tjäna lite pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.