Wassberg om kritiken:
"Var nästan hopplöst"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Att salta, eller inte salta.

Det var den stora frågan under skid-VM i Falun som ägde rum tidigare i år.

Nu berättar skidlegendaren Thomas Wassberg, som var vice banchef under VM, om arbetet med spåren och den tuffa kritik han fick utstå under mästerskapet.

– Det var nästan hopplöst, säger han.

Publiksuccé och svenskt medaljrekord. Skid-VM i Falun var ett glädjeämne på många sätt. Charlotte Kalla tog fyra medaljer på fyra starter, Stina Nilsson fick ett stort genomslag på den internationella skidscenen och Johan Olsson krönte karriären med ett guld, ett silver och ett brons.

Men ett av de hetaste samtalsämnena under mästerskapen var kvaliteten på spåren. Om banorna skulle saltas eller inte, var något som de flesta hade synpunkter på.

Thomas Wassberg, den fyrfaldige OS-guldmedaljören, fick utstå mycket kritik för sina beslut om banan. Wassberg var nämligen vice banchef under mästerskapet.

Har inte brytt mig

– Det kunde ha varit bättre, om man säger så. De mesta frågorna var om det skulle saltas eller inte saltas, säger Thomas Wassberg snart fyra månader efter att VM avslutats.

– Och problemet var att snön varken var för blöt eller för torr för att kunna saltas. Vissa dagar var det så att saltet inte bet.

Du blev ganska trött på diskussionen?

– Ja.

Skidlegendaren säger att han arbetade under direktiv från det internationella skidförbundet, FIS. Det var en teknisk kontrollant från förbundet som bestämde om banorna skulle saltas eller inte.

Kändes det som att du fick ta skulden?

– Ja, delvis. Men det har jag inte brytt mig om.

Kan du tänka dig ett liknande uppdrag igen?

– Jag vet inte. Det är inte otänkbart. Det beror på förutsättningarna. Inte för själva jobbet. Det var lite omständigheter runt omkring som var besvärliga. Det mesta kunde man inte göra så mycket åt, för vädret var som det var. Det var nästan hopplöst. Det är en hel process, det är inte lätt att förklara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.