Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wassberg om jakten på varg: "Är bättre"

Tomas Wassberg.
Foto: Olle Sporrong
Tomas Wassberg.
Foto: Olle Sporrong

Efter flera turer gav Högsta förvaltningsdomstolen grönt ljus till licensjakt på varg.

Skidlegendaren och den uttalade vargjaktsförespråkaren Thomas Wassberg hade dock velat se att fler än 24 vargar får skjutas.

– Det är inte långt i från att vargen tar ett barn, säger Wassberg.

Frågan om vargjakten vara eller icke vara är som vanlig omdebatterad i Sverige. Flera länsstyrelser har beslutat att tillåta licensjakt på varg. Men i Värmland överklagades beslutet för jakt 2016 och både förvaltningsrätten och kammarrätten stoppade jakten. Samtidigt har Naturskyddsföreningen och senare också en miljöorganisation överklagat licensjakten av varg för 2017.

Men strax innan nyårsafton gav Högsta förvaltningsdomstolen, som är högsta instans, grönt ljus för all vargjakt. Totalt omfattar licensjakten, som startar på måndag, 24 vargar: sex vardera i Dalarna, Gävleborg, Värmland och ett område mellan Värmland och Örebro län.


LÄS ÄVEN: Familjerna som bor granne med vargen.

Wassberg välkomnar beslutet

Vargen är en kontroversiell fråga i flera delar av Sverige. På ena sidan står miljö- och djurorganisationer. På den andra jägare och boskapsägare. Från Naturskyddsföreningens håll beklagar man beslutet, men skidikonen Thomas Wassberg välkomnar beslutet.

– Det är bra att det blir, det är det enda sättet att få någon fred.

Känner du oro för vargen?

– Ja, det finns ju ingen kontroll på tillväxten på vargen. Man måste få kontroll på dem så man kan leva i fred som man brukade få göra på landsbygden.

"Den risken finns ju"

Wassberg berättar att han gärna hade sett att fler än 24 vargar fick skjutas.

– Det behövs nog. Det är bra nog att det händer någonting så att man kan hålla beståndet i schack.

Naturskyddssidan säger att det finns risk för inavel. Är det inget man bör ta med i beaktningen?

– Den risken finns ju, men det har ingenting med jakten att göra. Då måste du få in ny varg. Det är bättre att få bort vargar där risken för inavel finns så det kan komma in ny.

Har du något förslag för hur man skulle kunna jobba för att få in ny varg i Sverige?

– Äh det kommer nog in någon då och då. Så det är ingen fara.

Wassberg oroar sig för barnen på landsbygden

Att Sverige har skrivit på internationella avtal där man lovar att skyddade arter tycker inte Wassberg att man behöver ta hänsyn till. Helst av allt hade han sett att det inte fanns någon varg i Sverige alls.

– Ja, jag tycker inte vi behöver ha någon varg alls egentligen.

Hur kommer det sig?

– Det finns mycket varg i världen. Det är ingen brist på dem, de är inte hotade. Så som vi lever på landsbygden med jakt, samt med får och grejer. Det stör mycket.

Du har tydliga åsikter i vargfrågan, har du funderat på att engagera dig politiskt för att påverka?

– Nej, det har jag inte. Okej att man kan leva med ett antal vargar, det får inte vara som det har varit nu. I vissa områden i Värmland har nästan älgbeståndet försvunnit. Lodjuren i vissa områden har minskat för att vargen äter all mat så det finns ingen till dem. Man måste tänka bredare än bara vargen, man måste tänka på hela djurbeståndet.

Väcker frågan starka känslor hos dig?

– Ja, det gör det. Det är ett problem som måste lösas. Får man till jakt så man får ner beståndet på en lagom nivå. Då får man dels det att vargen blir skyggare så att den inte ger sig in i samhället. För de som bor landsbygden, det är inte långt i från att vargen tar ett barn. Den risken finns alltså. När vargen börjar få lite mat, som det är på andra ställen, då börjar de stryka runt husen efter annat. En liten unge som har kommit på villovägar kan stryka med då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.