Calle Halfvarsson öppnar för att köra med mask i VM. Foto: Nils Petter Nilsson/OmbrelloCalle Halfvarsson öppnar för att köra med mask i VM. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Calle Halfvarsson öppnar för att köra med mask i VM. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Dario Cologna "hostar upp lungorna" efter målgång, enligt Halfvarsson. Foto: Stanko Gruden/Agence ZoomDario Cologna "hostar upp lungorna" efter målgång, enligt Halfvarsson. Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Dario Cologna "hostar upp lungorna" efter målgång, enligt Halfvarsson.  Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Johan Olsson tävlar inte om det är kallare än 13 minusgrader. Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅNJohan Olsson tävlar inte om det är kallare än 13 minusgrader. Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Johan Olsson tävlar inte om det är kallare än 13 minusgrader.  Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN

VM i Finland hotas nu av extremt kallt väder

Publicerad

OTEPÄÄ. Här kommer ett bistert hot mot skid-VM.

Lagom till tävlingsstart ser Lahtis ut att kunna förlamas av en kallfront. Prognoserna pekar på mellan 10 och 20 minusgrader.

– Jag har aldrig sett någon göra det tidigare....men blir det så kallt kanske jag måste prova att köra med mask, säger Calle Halfvarsson.

Fredagen i estländska Otepää bjöd inte direkt på någon arktisk kyla.

Temperaturen låg i stället runt nollgradigt och nederbörden växlade med att falla i form av snö eller regn.

Men när VM startar i Lahtis nästa vecka ser det ut att bli finsk vargavinter.

Lagom till onsdagens invigning kommer kylan. Prognoserna pendlar de efterföljande dagarna mellan som varmast (nåja) minus 13 och ända ner till 20 minusgrader vid lunchtid.

Det är inga nyheter som direkt välkomnas av åkarna.

– Jag har ju känsliga luftrör eftersom jag har mina astmaproblem. Och jag tycker nog att de blivit lite sämre för var år som går, säger till exempel Calle Halfvarsson.

"Brännande känsla"

Hur är det egentligen att tävla i så sträng kyla?

– Man blir jäkligt hostig. Och rosslig efteråt. Det känns som man förfrusit luftrören, en brännande känsla i halsen.

Det låter inte kul.

– Nej, det är nog egentligen inte så hälsosamt att köra om det blir så där kallt.

Sedan fortsätter Calle Halfvarsson:

– Men jag är i alla fall inte lika extrem som Sundby och Cologna. De står ju typ och hostar upp lungorna efter målgång.

VM startar på torsdag nästa vecka med sprint. Sedan väntar för herrarna ett tre mil långt skiathlon-lopp redan på lördagen.

Slår extremkylan till då så blir det förstås problem.

Åka i mask

Finns det något man kan göra som åkare i det läget?

– Jag har inte sett någon göra det....men blir det så kallt kanske jag får köra med mask.

Oj. Andningsmask, alltså. Kan det verkligen fungera?

– Jag vet inte riktigt. Men funkar det inte får man väl slänga av sig masken längs spåret.

Köldgränsen för VM ligger på just minus 20. Men det är upp till varje och åkare och varje lands medicinska team att avgöra om en åkare ska starta även om temperaturen ligger under köldgränsen.

Exempelvis har Johan Olsson den här säsongen satt upp en egen köldgräns.

– Är det kallare än 13 grader åker jag inte. Mina luftrör pallar helt enkelt inte det, sa Olsson i en intervju med SportExpressen tidigare i vinter.

Calle Halfvarsson är dock mer tveksam till att skippa ett lopp på grund av kyla.

– Hmmm...det är ju svårt att stå över när det är ett VM. Men vi får se. Det är en diskussion man får ta den dagen med läkare och tränare, säger Calle Halfvarsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag