Foto: Simon Hastegård
 Foto: Simon Hastegård

VM-hotet mot Kalla: Tusentals norrmän

Publicerad

FALUN. Charlotte Kalla var tillbaka och vann.

När hon kör på tävlingsbanorna i Falun om en dryg månad kan det mycket väl vara inför lika mycket norsk publik som svensk.

- Av de biljetter vi sålt hittills är 30 procent köpta av norrmän, säger Sven von Holst, vd för VM-organisationen i Falun.

Charlotte Kalla säger att hon behövde ha det där tävlingsuppehållet under jul- och nyårshelgen för att få lugnet i träningen. I går var hon dock tillbaka i tävlingssammanhang och vann fristilsloppet över 10 kilometer som inledde Skandinaviska cupen i Falun.

- Jag visste inte riktigt var jag stod inför tävlingarna, det är svårt att veta när man har en intensiv träningsperiod bakom sig, men jag tycker ändå att jag fick de besked jag ville ha.

- Åkningen kändes bra även om det var svårt att få det riktiga flytet, bitvis var banan ganska isig, säger Kalla som hade fyra norskor bakom sig i resultatlistan.

- Klart att det var kul att vinna men det som betyder mest var att jag fick slita på och köra ett riktigt lopp. Det är tuffa banor här och det passar mig. Nu gäller det bara att pricka in formen till VM.

"Det blir tufft"

För arrangörerna i Falun är helgens tävlingar i Skandinaviska cupen ett genrep inför VM som börjar om en dryg månad. Delar av stadionområdet på skidstadion Lugnet ser bitvis fortfarande ut som en byggarbetsplats där provisoriska läktare och byggnader är i färd med att sättas upp.

- Vi ligger bra till och allt kommer bli klart i tid, säger Sven von Holst, vd för VM-organisationen i Falun.

Hur går biljettförsäljningen?

- Vi har passerat 115 000 sålda biljetter med en dryg månad kvar till dess att VM börjar. Av dem är det ungefär 93 000 sålda och betalda. Resterande del är reserverade. I det stora hela tycker jag att det ser ganska bra ut så här långt även om vi inte har något att jämföra med.

- Vi måste sälja 170 000 biljetter för att nå vår budget och det bästa vore om vi har sålt dem redan innan VM börjar. Men det blir tufft att nå dit upp även om det inte är omöjligt.

Vad är maxgränsen, hur mycket publik mäktar ni med?

- Vi skulle kunna ha 40 000 åskådare om dagen men så många kommer det inte att bli. En realistisk dröm är att vi passerar 200 000 totalt under mästerskapet.

30 procent norrmän

Hur många av de sålda biljetterna är köpta av norrmän?

- 30 procent ungefär.

Är det möjligt att det blir mer norrmän än svenskar på läktarna när VM väl börjar?

- Rent teoretiskt, visst kan det bli så. Men jag hoppas och tror att majoriteten kommer från vårt eget hemland.

- De norska åkarna har en enormt stor supporterskara som följer dem runtom på tävlingar och den gruppen är van att köpa biljetter i förväg. Så gör inte vi svenskar på samma sätt. Framför allt tror jag att det är många som bor i Falun med omnejd som har avvaktat med att köpa biljetter.

"Ökad risk för olyckor"

Vad är din största oro inför VM?

- Att vi inte kommer kunna testa transportlogistiken på allvar innan VM börjar. Om det kommer väldigt mycket folk i privata bilar blir det en anspänning på vägnätet och en ökad risk för olyckor. Det är mitt värsta scenario att något sådant skulle inträffa, att vi drabbas av olyckor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag