Rydqvist tog VM-silver med stafettlaget 2015. Foto: NILS PETTER NILSSONRydqvist tog VM-silver med stafettlaget 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON
Rydqvist tog VM-silver med stafettlaget 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON
Dottern Wilda var på plats och stöttade under VM 2015. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNDottern Wilda var på plats och stöttade under VM 2015. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Dottern Wilda var på plats och stöttade under VM 2015. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Rydqvist in action under VM i Falun 2015. Foto: NILS PETTER NILSSONRydqvist in action under VM i Falun 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON
Rydqvist in action under VM i Falun 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON

VM-hjälten slutar – efter petningen

Publicerad

Hon har under flera år varit en av Sveriges främsta skidåkare.

Men nu tackar Maria Rydqvist för sig.

34-åringen har bestämt sig för att lägga elitsatsningen åt sidan – och i stället fokusera på arbetslivet.

– Jag kände mig klar med att vara skidåkare, säger Rydqvist.

Under VM i Falun 2015 stod hon på toppen av sin karriär.

På ett kokande Lugnet slutade Maria Rydqvist fyra på 10 kilometer fristil och slog sig dessutom in i stafettlaget, där hon tillsammans med Sofia Bleckur, Charlotte Kalla och Stina Nilsson körde hem ett VM-silver för Sverige.

Men bara två år senare väljer Rydqvist alltså att sluta.

Hållit beslutet hemligt

Beskedet kommer en månad efter att hon petats från a-landslagstruppen, men Maria Rydqvist bestämde sig egentligen redan i vintras att det var dags för ett nytt kapitel i livet.

Hon har dock velat vänta med att berätta om beslutet.

– När jag bestämde mig i vintras visste jag inte hur definitivt jag skulle sluta eller trappar ner. Men nu när jag börjat med annat jobb har det blivit ganska tydligt, säger Rydqvist när SportExpressen når henne.

– Jag kör säkert ett par tävlingar i vinter. Men elitsatsningen är över. 

Rydqvist jublar ihop med stafettlaget efter VM-silvret.Foto: NILS PETTER NILSSON

En stor omställning

Jobbet är på Vattenfall, sponsor till skidförbundet, och kontoret är i Stockholm. Maria Rydqvist bor dock kvar hemma i Älvdalen i Dalarna.

– Jag pendlar och jobbar tre dagar i veckan i Stockholm. Resterande tid jobbar jag hemifrån.

Vad gör du på Vattenfall?

– Jag är projektledare, vilket låter väldigt diffust, men det kommer att utkristalliseras mer framöver exakt vilka projekt jag kommer att jobba med. Nu innan semestern håller jag mest på att sätta mig in i allting.

Det måste vara en stor omställning?

– Ja, det är det verkligen. Det här är ett helt annat liv, på många sätt. Tidigare var det träning hela dagarna och så höll man på med annat vid sidan av – nu är det precis tvärtom.

Kört tre VM för Sverige

Samtidigt har hon engagerat sig i ett helt annat projekt. Maria Rydqvist, som fyllde 34 i våras, kommer i vinter att vara en av två huvudtränare för CCC1000 – en organisation som hjälper skidåkare att träna inför Vasaloppet.

– Det är jätteroligt. Jag kommer att vara med på fyra läger med CCC1000 och sen är det lite träningar och uppföljning däremellan.

Hon släpper alltså inte helt taget om skidåkningen. Men livet som elitsatsande landslagsåkare, det kommer hon inte att sakna.

– Jag kände i vintras, att jag började bli klar med att vara skidåkare. Och det har känts väldigt rätt efter att jag bestämt mig, säger Rydqvist.

– Jag trodde nog att det skulle vara svårare än vad det var att ställa om… Men det har antagligen varit en process som pågått ganska länge, att man slutade vara skidåkare fullt ut och då blir det svårare att motivera sig också.

Var det något speciellt du hade tröttnat på?

– Det var nog flera olika saker, som sammantaget blev en helhet. Allt har väl sin tid helt enkelt.

Maria Rydqvist hann köra totalt tre VM för Sverige. På meritlistan hittar vi även tre SM-guld, fyra SM-silver och fyra SM-brons.

 

LÄS ÄVEN: Anna Haags tuffa kritik – mot idrottsföräldrarna 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag