”Viruset har spridits på grund av den helgen”

Förra skidstjärnan Anna Jönsson Haags tips: Så tränar du hemma i coronatider

I flera europeiska länder har fotbollsmatcher stämplats som superspridare av coronaviruset. 

I Finland pekas däremot en inställd skidtävling – med en efterföljande fest – ut som en starkt bidragande orsak till virusets spridning i regionen Kajanaland. 

– Viruset har spridits på grund av den helgen, det är jag helt säker på, säger världscupsåkaren Leena Nurmi, som blev smittad, till IltaSanomat. 

Det var Bergamos borgmästare Giorgio Gori som pekade ut Champions Leaguematchen i staden mellan Atalanta och Valencia som en enorm spridare av coronaviruset i staden. Över 40 000 åskådare var på plats under matchen som Gori kallade för ”en biologisk bomb”

Därefter har ytterligare fotbollsmatcher pekats ut. Dels 2. Bundesligamötet mellan Stuttgart och Armina Bielefeld den 9 mars samt Champions Leaguereturen mellan Liverpool och Atletico Madrid den 11 mars. 

Att den sistnämnda matchen spelades har Liverpools tränare Jürgen Klopp kallat för ”en kriminell handling”

Festkvällen pekas ut som storspridare i Finland

Nu har ett idrottsevenemang pekats ut som storspridare även i Finland. I mitten på mars hade tusentals skidåkare samlats i orten Vuokatti i regionen Kajanaland i östra Finland. 

Anledningen? Skidtävlingen Vuokatti Ski i staden som var tänkt att anordnas den 14 mars. Totalt hade 1500 åkare anmält sig till start, merparten finländare men även flera åkare från andra länder som Ryssland, Italien och Storbritannien. Den 12 mars så förbjöd den finländska regeringen folksamlingar över 500 personer och tävlingen ställdes in. Då hade det dock redan hunnit samlas flera åkare, så utan någon tävling gick de ut för en kväll på staden. 

– Vi visste att resten av säsongen förmodligen skulle avbrytas och vi beslutade oss för att träffas och fira att säsongen var slut, säger världscupsåkaren Leena Nurmi, 26, till IltaSanomat. 

Skidåkarna gick till baren Laavu Bari i Vuokatti där de festade på kvällen. Olli-Pekka Koukkari, som ansvarar för coronabekämpningen i Kajanaland, säger till Kaleva.fi att alla positiva coronafall i regionen, 30 hittills, kan härledas till den kvällen. En ”fördande kväll”, som IltaSanomat kallar den. 

”Viruset har spridits på grund av den helgen, det är jag helt säker på”

En av de som testat positivt är just Leena Nurmi. Ett par dagar efter festen började hon känna av symptomen. Hon trodde först att det var vanlig influensa, men det släppte inte och hon testade sig för corona. 

Sen fick hon höra att flera andra som var med den kvällen också hade testar positivt. Enligt henne är det minst fem aktiva skidåkare som testat positivt. 

– Viruset har spridits på grund av den helgen, det är jag helt säker på. Och jag tror att det är betydligt fler än 30 personer som är sjuka, för alla unga och friska känner inte av symptomen, säger Nurmi som i dag känner sig frisk. 

Hon uppmanar nu alla som befinner sig i regionen att hålla sig hemma för att inte riskera att sprida smittan. 

U23-VM åkaren smittad – vill varna andra

En annan skidåkare som befann sig i Vuokatti den helgen är U23-VM-åkaren Anni Alakoski som även hon berättar att hon testat positivt för coronaviruset. Hon är inte säker på att hon insjuknade på orten, men vill varna folk för att utsätta sig för risken att bli smittad. 

– Jag märkte genast att det inte är fråga om en normal sjukdom. Det värkte i musklerna på ett helt annat sätt än någonsin tidigare. Dessutom har jag varit trött, lidit av huvudvärk och halsont och så har jag tappat smakkänslan, säger hon till Yle

Alakoski är astmatiker och är orolig för att sjukdomen ska lämna bestående men hos henne. 

– Vilka spår lämnar coronaviruset i mina lungor? Kommer min syreupptagningsförmåga att återhämta sig?, frågar hon sig. Jag kan bara tänka mig hurudana följderna är för äldre människor. Jag är trots allt en ung toppidrottare och också jag var rejält illa däran. 

Finland har i jämförelse med flera andra länder i världen varit väldigt förskonade från coronaviruset covid-19 än så länge. På torsdagen hade 2 605 konstaterats smittade och 40 avlidit till följd av viruset. 

Enligt Yle har den finländska storstjärnan Krista Pärmäkoski isolerat sig i en stuga i just Vuokatti efter virusets utbrott. 


https://www.instagram.com/p/Bqk0NnhBDYg/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.