Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vill ta det långsamt – är fortfarande junior"

Ebba Andersson kommer inte till start i Lillehammer.
Foto: Alex Nicodim / ALEX NICODIM BILDBYRÅN
Ebba Andersson.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Hon tävlade inte förra helgen. Och hon kommer inte till start den här helgen heller.

Ebba Andersson, 19, inleder säsongen försiktigt.

– Vi vill matcha henne långsammare, för att inte få för hög belastning, säger tränaren Per Nilsson.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Supertalangen Ebba Andersson skapade stora rubriker under den nationella premiären i Bruksvallarna.

Hon vann vinterns allra första lopp, följde upp det med ännu en pallplats – och många var övertygade om att vi hade fått se svensk skidåknings nya storstjärna.

Sen har det varit tyst om Andersson.

19-åringen har inte blivit uttagen till säsongens inledande världscuptävlingar och tittar man i statistiken ser man att hon faktiskt inte har tävlat någonting alls.

– Nej, det stämmer, säger tränaren Per Nilsson när SportExpressen når honom.

– Och hon kommer inte att tävla den här helgen heller. Det som kommer närmast för henne är skandinaviska cupen i Lillehammer nästa helg. Och efter det har vi juniorcupen i Boden 16-17 december.

– Det är det som är på tapeten nu.

"Vi vill ta det långsamt nu"

Per Nilsson förklarar att den försiktiga matchningen handlar om den svåra knäskada som Ebba Andersson drabbades av förra våren. Dubbla operationer krävdes för ordning på problemen.

– Vi är i uppbyggnadsfas fortfarande, säger Nilsson.

– Och när snötillgången är som den är, då är det bra att försöka komma i väg på kortare läger i stället. Några dagar bara. Det är så vi har gjort nu. Då kan hon träna mer och hon får göra det bra förhållanden.

Han fortsätter:

– Ebba är jätteduktig och taggad. Hon är ännu bättre i år än i fjol, trots att det blivit mycket alternativ träning. Det ser väldigt bra ut.

– Men vi vill ta det långsamt nu, för att inte få för hög belastning. Hon är fortfarande junior.

"Det är Grip som tar beslut om det"

Finns det några tankar på världscup redan den här säsongen för Ebba?

– Det är förbundskapten Rikard Grip som tar beslut om det. Men fokus för henne är på junior-VM som går i USA i slutet av januari. Sen får vi se, resten av säsongen, vad hon håller för klass och vilka beslut A-landslaget tar. Innan dess är det inga världscuptävlingar inplanerade.

SportExpressen har tidigare avslöjat att Rikard Grip och resten av landslagsledningen ser Ebba Andersson som en möjlig joker till VM i Lahtis, som inleds i slutet av februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.