Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny kritik mot Johaug: ”Kommer inte undan”

Therese Johaug. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Therese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug kan vinna Norges finaste idrottspris efter sin succé som friidrottare.

Men idrottsjuristen Robin Mackenzie-Robinson vill att norskans dopingförflutna stoppar henne från att ens bli nominerad.

– Man kommer inte undan. Även om det är vår stjärna, vår älskling, säger Mackenzie-Robinson i NRK-programmet Dagsnytt. 

Egebergs ärespris är en institution inom norsk idrott. Det har delats ut sedan 1918 och har mottagits av sådana storheter som Ole Einar Björndalen och Anders Aukland. I prisbeskrivningen ingår att vinnaren ska ha utmärkt sig i fler än en idrott. 

Therese Johaug har aldrig vunnit priset – men efter sitt guld på 10 000 meter löpning i norska friidrottsmästerskapen har hon chansen att få ännu trofé till sitt redan välfyllda prisskåp. 

Robin Mackenzie-Robinson, jurist med specialkunskaper om den internationella idrottsdomstolen CAS, ser dock helst att Johaug inte ens blir nominerad. 

”Kan inte tro det”

Han menar att Johaugs arton månader långa dopingavstängning, som kom efter att norskan fått i sig en anabol steroid via en läppsalva, diskvalificerar henne från att få ett hederspris. 

– Norges trovärdighet som antidopingnation kommer att få en smäll, speciellt internationellt om man nominerar en dopingfälld utövare för den typen av hederspris. Ett hederspris handlar inte bara om det sportsliga, säger Mackenzie-Robinson i NRK-programmet Dagsnytt.  

– Om du hade sagt till mig för fem år sedan att en dopingfälld norsk idrottare skulle vara aktuell för ett hederspris, så hade jag inte trott på dig, trott på det som har hänt. En dopingdom är inte en bagatell. Även om det inte handlar om medveten doping, så är det ändå en dopingdom. 

”Hon har inte brytt sig”

Mackenzie-Robinson betonar att han köper Johaugs förklaringar till hur hon i fick i sig den oförbjudna substansen – men det förändrar inte principfrågan för hans del. 

– Man kommer inte undan att det handlar om en dopingsak. Man kommer inte undan. Även om det är vår stjärna, vår älskling. Vi utgår från en annan standard när det gäller våra egna utövare, och det tycker jag att olyckligt, säger han.

– Hon har inte brytt sig om dopingregelverket, hon har negligerat det. Det har hon sagt rätt ut.