Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill att jag ska bli fet och försvinna”

Justyna Kowalczyk på plats i SeefeldFoto: Ludvig Holmberg
Justyna Kowalczyk under Tour de Ski 2016. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Och här när hon vann Vasaloppet 2015. Foto: NISSE SCHMIDT / BILDBYRÅN
Foto: HENDRIK SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
1 / 7

Justyna Kowalczyk gör comeback till VM i Seefeld. 

Men den polska stjärnan har stött på kritik i hemlandet - som hon nu slår tillbaka mot. 

”Den här lilla experten gjorde min dag”, skriver hon på Twitter. 

Den 23 mars förra året tog Justyna Kowalczyk guld i de polska mästerskapen och meddelade kort därefter att hennes karriär som skidåkare var över. Tävlingarna i Planica i januari 2018 blev hennes sista världscupstart. Åkaren som varit en av Charlotte Kallas tuffaste rivaler i spåren tackade för sig. 

Men i samma sekund som Kowalczyk meddelade att hon lägger av så öppnade hon för en comeback på VM i Seefeld. 

– Jag startar i VM bara om mitt lag behöver mig, sa hon då. 

Justyna Kowalczyk gör comeback på VM

Hon har visat sig vara behövd. Tidigare i veckan bekräftade Kowalczyk och det polska landslaget att 36-åriga Kowalczyk kommer att köra en stafettsträcka samt teamsprinten på VM i Seefeld. Enligt den polska sajten Sportowe Fakty är det inte heller uteslutet att Kowalczyk står på start till 10 kilometersloppet i klassisk stil. 

Beskedet att flerfaldiga OS-medaljören är tillbaka blev en stor nyhet i skidvärlden och flera stora namn välkomnade henne tillbaka. När SportExpressen talade med den finska före detta stjärnåkaren Aino-Kaisa Saarinen under världscupshelgen i Lahtis om Kowalczyks comeback blev hon full av beundran. 

– Haha, wow! Det är så galet och så grymt att hon gör det här. 

Men samtidigt som hennes comeback har lovordats av många så har Kowalczyk blivit serverad en biblisk sanning: ”En pro­fet blir ring­ak­tad ba­ra i sin hemstad och i sitt hem.”

Justyna Kowalczyk skriver själv på Twitter att hennes beslut att starta på VM har möts med kritik i hemlandet, på en nivå som hon menar är löjlig. 

”I Skandinavien: Kowalczyk jobbar hårt för att Polen ska lyckas. I Polen: Något är i görningen”, inleder Kowalczyk sitt Twittermeddelande. 

Kowalczyk slår tillbaka mot kritiken

Flera polska sajter har återgett att mångas kritik består i att anklaga Kowalczyk att göra comeback enbart för pengarna. Den kritik som Kowalczyk själv delar på Twitter är dock en person som anklagar henne för bristande känslomässig mognad. 

https://twitter.com/JuiceKowalczyk/status/1097034298845204480

Kritik som den polska stjärnan nu slår tillbaka mot: 

”Den här lilla experten gjorde min dag. Det passar inte dem att jag gör små inhopp. De vill bara att jag ska bli fet och försvinna. Sin egen medelmåttighet är de inte förmögna att se”

Och hon svarade inte bara på kritiken på sociala medier, utan även i spåren. Under söndagen avgjordes 42 kilometersloppet Gsiesertal Lauf i Visma Ski Classics. Ett lopp som Kowalczyk vann bekvämt (17 sekunder före tyska Franziska Müller). 

VM i Seefeld pågår mellan den 20 februari till den 3 mars. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.