Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Viktigt att få in en tjej i verksamheten”

Helene Söderlund under sin aktiva karriär.Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: BILDBYRÅN

Skidlandslaget har saknat en kvinnlig testpilot under de senaste tio åren.

Inför VM i Oberstdorf värvas nu Helene Söderlund in.

– Det var viktigt att få in en tjej i verksamheten. Det är något som damerna efterfrågat, säger vallachefen Petter Myhlback till längd.se.

Petter Myhlback är ny i rollen som vallachef för det svenska längdlandslaget. Och nu skruvar han alltså på verksamheten.

Den tidigare landslagsåkaren Helene Söderlund, 33, hämtas in som vallateamets första kvinnliga testpilot.

– Det känns väldigt ärofyllt att få vara med och hjälpa till på högsta nivå och bidra till svenska framgångar, säger Helene Söderlund till längd.se.

– Jag går in med stor ödmjukhet för uppdraget. Jag vet hur små marginaler det handlar om och hur viktig vallningen är. Lite nervositet känner man men jag tror att det är bra att jag nyligen har tävlat och att jag kanske har en känsla för hur tjejerna vill ha skidorna.

Får nyckelroll inför VM

Hennes uppgift kommer framför allt vara att testa fästvalla i samband med de klassiska loppen. Och hon kommer att vara på plats redan i världscuppremiären i Finland i slutet av november.

– Det gäller inte bara att ha varit en duktig åkare själv utan man måste kunna förmedla en känsla till vallarna och samtidigt känna av vad åkarna säger och förmedlar. Här tror jag det blir bra med Helene, säger Petter Myhlback.

Anders Niemi är fästvalla-ansvarig i vallateamet och kommer jobba nära Helene Söderlund.

– Vi har inte haft någon tjej som testpilot under de tio år jag varit vallare i landslaget. Jag tror nog inte det har varit någon innan det heller, säger Niemi.

Säsongens stora höjdpunkt är VM i Oberstdorf som avgörs 23 februari-7 mars.

 

Fem snabba frågor till Kalla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.