Vidar Löfshus pudlar: "Beklagar uttalanden"

Norges landslagschef, Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson
Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader i somras.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Therese Johaug är avstängd och är tillbaka först i oktober.
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS. Den norska landslagschefen Vidar Löfshus gav medierna skulden för Therese Johaugs positiva dopingprov.

Nu pudlar Löfshus.

"Löfshus beklagar uttalandena om att medierna var medansvariga till att Johaug bröt mot antidopingreglerna", skriver det norska förbundet i ett pressmeddelande.

Det var i höstas, kort innan säsongsstarten, som det kom fram att den norska storstjärnan Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

Efter månader av spekulationer och förhör tilldömdes Johaug 13 månaders avstängning för sin dopingförseelse.

Vem som bar ansvaret? Enligt den norska landslagschefen Vidar Löfshus så var det delvis medierna.

Gav medierna skulden

I en intervju med Adresseavisen så sa Löfshus att det stora medietrycket var orsaken till Johaugs dopingmiss.

– Vi var en stressad organisation. Då Martin-saken kom (hänvisar till Martin Johnsrud Sundbys avstängning) så stod utan en chefsläkare som kunde ta den värsta smällen och i fackterminologi förklara vad som hade hänt. Hade vi kunnat fokusera bättre, men det är lätt att vara efterklok, sa Löfshus till tidningen.

Adressa: Du menar att det är mediernas fel? 

– Ja, jag tycker att den saken som kom från en viss tv-kanal (norska TV2) om medicinering i norsk längdskidåkning, den föll på sin egen orimlighet. När då resten av medierna hänger på och skapar en tsunami mot norsk längdskidåkning på just det området, då blir det tufft att stå emot.

Löfshus pudel

Uttalanden som Löshus ångrade senare. I ett pressmeddelande från det norska förbundet på tisdagskvällen så bad Löfshus om ursäkt för sitt utspel.

"I intervjuer där Löfshus önskade förklara att det hårt medietryck stressade längdskidåkningsorganisationen på ett sätt som bidrog till att det blev fel så kom det uttalanden sp, gav ett intryck att medierna var medansvariga för Johaugsaken", skriver det norska förbundet i ett pressmeddelande.

– Det är de självklart inte, säger Löfshus i pressmeddelandet och beklagar "att det blev felaktigt framställt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.