Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kan faktiskt åka längd utan doping”

Österrikes landslag är på plats i Bruksvallarna.Foto: Philipp Bachl.
De tränar från morgon till kväll inför säsongen.Foto: Instagram.
Lisa Unterweger är en av åkarna på plats.Foto: PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Österrikarna ska tävla mot Frida Karlsson och gänget i Sveriges nationella premiär.Foto: HANNINEN/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Sveriges skidstjärnor får möta utländskt motstånd i den nationella premiären.

SportExpressen kan berätta att Österrikes landslag är på plats i Bruksvallarna.

Max Hauke och Dominik Baldauf? Nej, bara nya talanger som vill ge landet ett bättre rykte.

– Vi kan faktiskt åka längd utan doping, säger tränaren Philipp Bachl.

Ni minns säkert dopingskandalen under VM i Seefeld 2019. Polisen gjorde en razzia mitt under mästerskapet och två av hemmanationens åkare avslöjades som fuskare: Max Hauke och Dominik Baldauf.

Hauke togs på bar gärning med nålen i armen.

Sen dess har mycket hänt inom österrikisk längdskidåkning. Hauke och Baldauf har båda två fått långa avstängningar, ledare har rensats ut och nya talanger har släppts fram av förbundet.

Nu laddar Österrikes landslag för en ny säsong – och deras resa börjar alltså i Bruksvallarna. Ett tiotal österrikiska åkare kommer vara med och utmana Frida Karlsson och resten av Sveriges främsta åkare i den nationella premiären den 20-22 november, som sänds i SVT.

– Det stämmer, vi är framme i ”Bruks” nu, säger landslagstränaren Philipp Bachl när SportExpressen ringer upp honom.

Och han säger det på klockren svenska.

– Jag bodde i Östersund i ett år och läste på universitetet där. Jag umgicks mycket med svenskar och då lärde man sig språket snabbt.

Hur kommer det sig att Österrikes landslag startar säsongen i Bruksvallarna?

– För att deras tränare gillar Sverige, säger Bachl och skrattar.

– Nej, det passade bäst helt enkelt. Här kan vi få en tävling med bra kvalitet, det är relativt enkelt att köra upp med trailern, vi slipper karantän på tio dagar som det är i Norge och vi kan skära ner på boendekostnader genom att bo i stugor och få in lite teambuilding i det hela. Det är perfekt.

Lisa Unterweger är en av åkarna som är på plats i Bruksvallarna.Foto: Philipp Bachl.

Tränar med Frida Karlsson

Teresa Stadlober, som är Österrikes allra starkaste åkare, är inte med i Sverige. Men de främsta åkarna bakom henne är på plats.

Bland annat Lisa Unterweger, 25, som har åkt både OS och VM och var topp-25 i världscupen i fjol.

– Utöver Lisa är till exempel Benjamin Moser på plats. Det är en kille med väldigt mycket talang i sprint som vi hoppas kommer ta ytterligare ett steg den här säsongen. Han kanske kan komma topp-30 i någon världscupsprint i vinter, säger Philipp Bachl.

Så det är åkare på ganska bra nivå som är här?

– Ja, absolut. Vi har haft en bra sommar och bra höst och vi hoppas kunna visa lite form i ”Bruks”.

Hur trivs de i Sverige?

– Hela gänget verkar trivas bra. Många av dem har ju varit här förut. Första dagarna var det väldigt bra snöförhållanden, nu börjar det bli lite sämre. Men…jag menar, Frida Karlsson är på plats och är det okej för henne så är det okej för oss!

Med tanke på det som hände under VM i Seefeld lär ni vara sugna på att visa upp en ny bild av österrikisk skidåkning?

– Absolut. Det har varit stora förändringar sen dess och åkarna gillar att vi gör någonting nytt nu. De vill förändra hur utländska åkare tänker om Österrike och visa att kan köra som alla andra, att vi tränar hårt, tränar mycket och vi kan faktiskt åka längd utan doping. De är jättesugna på att visa det.

Det väntar ett nytt VM i vinter. Vilka målsättningar har ni?

– Teresa Stadlober siktar på en medalj i Oberstdorf. Men gänget där bakom…med dem tänker vi mer långsiktigt. Lyckas någon kvala in till Oberstdorf är det en bonus, men vi jobbar efter en treårsplan och förbundet har accepterat det. Vi har ingen press på oss nu. Vi har en grupp med unga talanger och de kommer få tid på sig att utvecklas.

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

 

Följ skidsäsongen med Skidsnack hela vintern

Bästa analyserna, reportagen och intervjuerna med Expressens bevakning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.