Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är rädda – det kan bli en snöbollseffekt”

Alexandre Rousselet.
Foto: Skärmdump Nordic TV.
Frankrikes vallatrailer.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.
För svensk del har Linn Svahn gjort stor succé i årets Tour de ski.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Frida Karlsson: ”Vi gjorde test i går. Man är lite nojig.”
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

TOBLACH. Ett första coronafall har drabbat Tour de ski.

Den franske tränaren Alexandre Rousselet har testats positivt och blivit isolerad ihop med sin rumskompis.

Nu hoppas han att smittan inte spridit sig till övriga nationer.

– Det är klart att vi är rädda för en snöbollseffekt och det här kommer att hållas under uppsikt i Toblach, säger Rousselet.

Efter jaktstarten i Val Müstair, Schweiz, i går eftermiddag flyttade hela Tour de ski vidare till italienska Toblach. För att släppas in där var alla åkare, ledare och journalister tvungna att genomgå ett test för att bevisa att de inte var smittade med coronaviruset.

Och då upptäcktes ett första coronafall under Tour de ski.

Den franska tidningen Nordic rapporterar att Frankrikes distanstränare Alexandre Rousselet testats positivt för covid-19.

– Jag sitter i karantän på hotellet i Schweiz nu tillsammans med min rumskompis Cyril Burdet (sprinttränare), säger Rousselet.

– Jag hoppas att det här inte påverkar åkarna nu. Vi har sagt till dem att de måste ha fullt fokus på tävlingarna som väntar i Toblach. Vi visste att det här kunde hända och nu får vi bara hantera situationen.

Parkerat bredvid Sverige

Frankrikes landslag har inlett Tour de ski urstarkt på herrsidan och fem av deras åkare är topp elva i totalen: Maurice Manificat (3), Clement Parisse (7), Jean Marc Gaillard (9), Adrien Backscheider (10) och Hugo Lapalus (11).

Deras vallatrailer står just nu parkerad precis bredvid Sveriges utanför skidstadion i Toblach.

– Vi har tagit till alla åtgärder för att minimera smittspridningen och jag hoppas att jag inte har smittat någon annan...men kan aldrig vara helt säker med det här coronaviruset och jag kom till exempel i kontakt med personer från andra nationer när jag hämtade ut nummerlapparna i Val Müstair, säger Alexander Rousselet.

– Det är klart att vi är rädda för en snöbollseffekt och det här kommer att hållas under uppsikt i Toblach.

Frida Karlsson kommenterar coronasituationen i en intervju med TT:

– Vi gjorde test i går. Man är lite nojig. Det känns som att någon gång kanske någon i Sverige åker dit också och då är det osäkert vad som händer med resten av laget. Och om man får det, vad händer då? Det är klart att det finns en viss oro, men samtidigt så har vi klarat oss än så länge. Det känns som att vi är noga med vad vi gör och hur vi hanterar den här situationen, så jag känner mig ändå trygg.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken 

Se avgörandet i jaktstarten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.