Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är bäst – bland de som är friska...”

Jelena Välbe.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Norska herrarna kliver upp på pallen efter att ha tagit guld i stafetten.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norge totaldominerade skid-VM på medaljfronten.

Men ryska legendaren Jelena Välbe är inte imponerad. 

– Vi är bäst bland de friska, säger Välbe enligt VG. 

Skid-VM var i mångt och mycket en helnorsk angelägenhet. Vårt grannland tog samtliga guld på herrsidan, alla utom två i damkategorin.

SVT-experten Anders Blomquist och kanadensiske stjärnan Alex Harvey tyckte båda att den norska dominansen gick för långt. 

– Det är helt fruktansvärt så som norrmännen har dominerat de här mästerskapen, det har varit spel mot ett mål nästan varje lopp. De har varit otroligt duktiga, sa Blomquist i SVT. 

– Vi andra måste skärpa oss helt enkelt. Norrmännen kommer inte slå av på takten. Och de håller inte på med någon magi, det är bara väldigt hårt arbete som det handlar om, sa Harvey. 

”Vi är bäst bland de friska”

Men skidlegendaren Jelena Välbe har en annan tolkning av situationen. Den fjortonfaldiga världsmästaren väljer att lyfta fram sitt Ryssland som mästerskapets moraliska segrare. 

– Vi är bäst bland de friska, och det är bra. Jag tycker att det är en skam att nästan samtliga utövare har terapeutiska undantag för väldigt starka dopingpreparat. Jag har inget emot att säga, vilket jag redan sagt, att det är legaliserad doping, säger Välbe enligt VG.  

Norge svarar

Välbe refererar till att flera norska åkare har införskaffat så kallade TUE:s, som innebär att en idrottare får dispens från en läkare att använda ett preparat som är dopingklassat.

Norske landslagschefen Vidar Löfshus ger dock inte mycket för Välbes utspel.

– Det låter märkligt. Vi har utövare med astma, men astmamedicinering förekommer i nästan alla nationer och det är inte prestationshöjande, säger Löfshus.