Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet inte hur länge jag kommer vara skadad”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Moa Molander Kristiansen kämpar fortfarande med sin ryggskada. 

Och framtiden är oviss för den 25-åriga längdskidåkaren.

– Jag inte vet hur länge jag kommer att vara skadad och om jag ens kommer att kunna komma tillbaka, säger hon. 

För drygt två år sedan var Moa Molander Kristiansen den stora svenska sensationen under Tour de Ski när hon slutade på 15:e plats i totalställningen. Vintern 2018/2019 åkte hon ytterligare tre världscuplopp och slutade 21:a i Holmenkollens tremil. Men fjolårets säsong stoppades hon helt av en ryggskada hon ådragit sig och även denna säsong ser ut att utebli. 

– Jag har en disk som jag har fått en utbuktning på och det har lett till att lederna mellan diskarna under och ovanför har blivit inflammerade. Det största problemet är att det gör ont och att det påverkar mig ned i ett ben. 

Hur ser prognosen ut?

– Det vet jag inte riktigt själv. Jag har varit och fått kortisonsprutor i ryggen och nu ska vi se om det fungerar. Men det är lite av en oviss prognos. Jag kommer inte att vilja hålla på om jag känner att jag inte kan bli så bra som jag vill bli. Det kräver extremt mycket träning, har man inte en kropp som klarar det så är det så. 

Påminns om smärtan 

Problemen uppdagar sig så fort hon börjar höja träningsdosen och har fått träna alternativa saker för att undvika smärtan. 

Har du ont även i vardagen?

– Ja det har jag. Det går också uppochner men det har jag haft. Det är också lite baserat på hur jag tränar. Att ha ont i ryggen är som att ha ont i magen, man blir påmind om den hela tiden. 

Hon har ett arbete vid sidan av längdskidåkningen som redovisningsassistent och under 2020 har det för hennes del inneburit mer jobb. Men hon längtar tillbaka till tävlingsspåren. 

”Det värsta är ovissheten”

– För mig har det varit tråkigt eftersom att jag själv inte kunnat tävla. Det har inte varit så mycket tävlingar senaste året men jag har tyckt att det varit lite jobbigt att sitta hemma och kolla när jag inte kan vara med. Men det är också kul att de svenska tjejerna åker så bra. Det får en att längta tillbaka ännu mer. 

Just nu tar Moa Molander Kristiansen en dag i taget. 

– Det värsta tycker jag är att leva med ovissheten, det kan väl alla känna igen sig i de här tiderna. Jag inte vet hur länge jag kommer att vara skadad och om jag ens kommer att kunna komma tillbaka. Det hade varit lättare om jag brutit ett ben eller en arm och haft en tydlig plan. Nu blir det väldig osäkert allting. Det är jättekämpigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.