Veronika Stepanova slår tillbaka efter IOK-basens kommentar om Ryssland

Vladimir Putin och Veronika Stepanova.
Foto: SPUTNIK / REUTERS BILDBYRÅN
IOK:s Thomas Bach.
Foto: WOJCIECH GRABOWSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERST / WOJCIECH GRABOWSKI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Flera ryska idrottare har i olika sammanhang visat sitt stöd för presidenten Vladimir Putin efter invasionen av Ukraina.

Efter att IOK-basen Thomas Bach uttalat sig om landets idrottsliga position så får han nu mothugg av längdskidåkaren Veronika Stepanova.

”Vi borde inte ge efter för alla dessa politiska bojkotter och sanktioner”, säger hon.

I våras, kort efter den ryska invasionen av Ukraina, hamnade några av landets kända idrottare i blåsväder.

Anledningen var att de poserade på bild ihop med Vladimir Putin under en ceremoni i Ryssland när landet ville hylla några av sina OS-idrottare. En av dessa var längdskidåkaren Veronika Stepanova, 21.

Nu går hon till attack mot den ordföranden för den internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach.

Detta sedan Bach i en intervju med tyska Bild hållit fast vid att det inte ska arrangeras några mästerskap på rysk mark framöver.

– Vi har gett den här rekommendationen och den står fast. Det är inte dags att vända på denna rekommendation och attityd. Vi rekommenderar också att inte bjuda in ryska eller belarusiska idrottare: inga hymner, inga flaggor, inga färger. Och vi tog ett beslut, för första gången i IOK:s historia: Vi återkallade en medalj som Rysslands president Putin fick 2001, säger Bach enligt Dagbladet.

”Herr Bach... jag kommer träna tre gånger så hårt”

Bach ska också sagt:

– Att hålla tyst om Putin är också ett budskap.

Stepanova reagerar nu i ett Instagraminlägg starkt på Bachs uttalande.

Som global organisation måste vi komma ihåg att sanktioner mot Ryssland har införts av mindre än 50 länder. Det vill säga, vi har cirka 150 nationer som är med i IOK som inte har infört sanktioner mot Ryssland.”

De frågar oss varför du reagerar så här? Bara för att de är i Europa? Vad gör du emot Yemen? Hur är det med Afghanistan, Etiopien eller Mali? Vi behöver se den delen av världen också. Vi borde inte ge efter för alla dessa politiska bojkotter och sanktioner”, skriver Stepanova.

Hon avslutar sedan inlägget med en något sportsligt riktad passning mot Bach, med sikte på OS 2026 i Milano och Cortina.

Jag lovar dig, herr Bach, att jag kommer att träna tre gånger så hårt så att det är du, och ingen annan, som kommer att ge mig en medalj vid framtida tävlingar! Jag känner inte dig, men det kommer att vara ett nöje att se ditt ansikte då”, avslutar Stepanova.

https://www.instagram.com/p/ChH4s2Co37A/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

TV: Brittney Griner döms skyldig till narkotikabrott i Ryssland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.