Värvades från Norge – låg bakom VM-guldet

Foto: BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Efter flera års jakt lyckades Sverige värva över supervallaren Perry Olsson, 66, från Norges landslag.

I dag fixade han skidorna som hjälpte Jonna Sundling till VM-guld.

– Vi fick det här skidparet i förrgår och jag tycker vi lyckades få till dem riktigt bra, säger Olsson.

– Var det Perry som fixade Jonnas skidor? Åh, vi saknar honom i Norge, säger den norska storstjärnan Maiken Caspersen Falla.

Från 2003 till 2020 jobbade Perry Olsson för det norska landslaget och han var personlig vallare åt bland annat Marit Björgen och Petter Northug.

Men inför den här säsongen lyckades Sverige till slut få 66-åringen at flytta hem och bli en del av det svenska vallateamet.

– Sverige får världens bästa vallare och dessutom en fantastisk person i sitt team, sa Petter Northug till SportExpressen då.

– Jag vill bara tacka Perry för all hjälp och önska honom lycka till i Sverige.

Hur det gått för honom i Sverige? Väldigt bra.

Vallachefen Petter Myhlback har gång på gång lyft fram Perry Olsson som en nyckelperson i teamet. Och i dag var det alltså han som vallade skidorna som Jonna Sundling åkte hem VM-guldet på.

– Det känns fantastiskt att vi kunde få ett guld direkt här, säger Olsson när SportExpressen träffar honom utanför Sveriges vallatrailer i Obsertdorf.

– Och det är klart att det var speciellt eftersom det här är mitt första VM för Sverige på väldigt lång tid.

Fick ett nytt skidpar

Hur delaktig känner man sig i ett guld som vallare?

– Vi är delaktiga. När det inte går som det är tänkt, när vi missar, då märker vi mycket mer hur delaktiga vi egentligen är i det. Det är alltid åkaren som är den viktigaste delen, 90 procent är kanske åkaren…men är det svåra förhållanden kan skidorna göra mer.

Och i dag var det ganska svårt?

– Ja, det var det. Vi bytte ju fästvalla flera gånger eftersom föret ändrades.

Under kvalet i morse var spåren hårda. Men när finalerna inleddes hade temperaturen stigit och snön blev allt mjukare.

Jonna Sundling åkte hela vägen på ett helt nytt skidpar från Rossignol, som hon började samarbeta med inför den här säsongen.

– Vi fick de här skidorna i förrgår. De var klart bättre än de andra när vi testade i går och de var klart bättre i dag också. Det var tur att hon fick dem!

Kan du beskriva skidorna?

– Hon hade skidor för vått före tidigare också, men det här var bättre skidor. Vi testade liknande skidor, men de här var mycket bättre.

Du var nöjd med skidorna som du lämnade över till henne?

– Ja, det tycker jag. De gick bra när vi testade i morse och vi visste att om det blir lite blötare så kommer de bara att bli ännu bättre. Det kändes tryggt.

”Klart att han är saknad”

Norges rutinerade sprintstjärna Maiken Caspersen Falla tog silvret i VM-sprinten. När SportExpressen berättar för henne att det var Perry Olsson som vallade Jonna Sundlings skidor så skiner hon upp.

– Perry har varit ett fast inslag i vallatrailern ända sen jag kom in i landslaget 2008. Det är en person man rest mycket med, ätit många middagar med och upplevt många saker med, säger Falla.

– Jag unnar honom att få lyckas i dag. Det var väldigt kul att höra att han vallade Jonnas skidor.

Är han saknad i det norska laget?

– Ja, det är klart att man saknar en så passionerad vallare. Han har vallat skidor på högsta nivå i så många år och det är inte jättevanligt. Det är klart att han är saknad.

Perry Olsson själv medger också att han fått en del kommentarer från norskt håll efter att han tog klivet över till det svenska landslaget.

– Jag har fått höra att det är lite tomt efter mig i trailern deras och det är väl ett gott tecken, säger Olsson.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta

LÄS MER: Sanningen om sprickan i svenska landslaget

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.