Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska skidtalangen om panikattackerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Dyvik lider av ångest och panikattacker. Det berättar hon i ett blogginlägg.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
"Jag tycker om att dela med mig så jag tycker nog mest det är skönt", säger hon."
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Den svenska längdskidåkaren Anna Dyvik lider av ångest och panikattacker.

Det berättar hon i ett öppet och personligt inlägg på sin blogg.

"De senaste fyra åren har jag fått en del panikattacker, de flesta i sömnen. Jag skäms väldigt mycket för det eftersom det låter som att jag är sjuk i huvudet" skriver hon på bloggen.

Under söndagen publicerade Anna Dyvik ett personligt och väldigt avslöjande blogginlägg "Andas, andas, andas." 

"Jag känner mig otacksam, för det mesta runtomkring mig börjar ordna upp sig. Jag har bättre omständigheter än förut men ändå mår jag dåligt? För två år sen mådde jag riktigt dåligt och vintern 2015 likaså. Efter det är jag så sjukt känslig mot allt. Allting är lite jobbigt och att göra/uppleva nya saker stressar min kropp utan att jag märker det."

Anna har kämpat mot sin ångest och sina panikattacker i drygt fyra år, och allt började efter studenten. 

Nätterna blev jobbiga, sömnen lidande och mardrömmarna allt fler då men de har blivit bättre nu.

Hon berättar att ofta just när hon somnat så kommer mardrömmarna, vilket gör att hon vaknar i panik och skriker - eller ibland till och med ställer sig upp och springer runt i hemmet. 

"De senaste fyra åren har jag fått en del panikattacker, de flesta i sömnen. Jag skäms väldigt mycket för det eftersom det låter som att jag är sjuk i huvudet och undertrycker något hemskt barndomstrauma. Men det är inget hemskt som har hänt mig. Jag lever nästan ett för priviligerat liv. Det är bara stress och ångest."

"I dessa nattliga panikattacker skriker jag oftast och ibland springer jag i väg. Sen efteråt börjar jag ibland hyperventilera. Som tur var bodde jag med Maria Nordström som var så snäll mot mig och hjälpte mig❤ Tack!!"

Psykisk ohälsa är en av Sveriges största folksjukdomar, men något många ogärna pratar om. 

För Anna var det länge något hon inte ens tänkte på, men när det drabbade henne och blev en ovälkommen vardag så förändrades det.

Dyvik får viktig stöttning av sin pojkvän Gustav.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hyllar sin pojkvän - och sin familj

I den tuffa tiden, där vardagen går likt en emotionell berg- och dalbana, har Anna funnit sin räddning och sitt stöd i den allra närmaste kretsen - människor hon i dag är oerhört tacksam för att ha i sitt liv.

"Och varför delar jag med mig av det här? Det hade lika gärna kunnat få stanna i byrålådan men jag gillar tanken på att de flesta runtomkring mig vet hur jag mår. Det känns falskt att bara dela med mig av de bra sakerna. Och jag gillar att dela med mig. Oavsett om ni tycker jag är lite sjuk i huvudet eller om ni tycker det är skönt att inte bara se perfekta instagram-liv hoppas jag ni ger mig lite utrymme att både göra rätt och fel och inte döma."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.