Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen till Frida inför comebacken

Frida Karlsson bryter tystnaden: "Oerhört tufft"
Frida KarlssonFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Therese JohaugFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Frida Karlssons varnas av Therese Johaug inför helgens comeback i Falun.

Även experten Anders Blomquist anar att 20-åringen kan få problem med förutsättningarna inför stjärnduellen med norskan.

– Det kan bli så att tåget hinner gå för henne, säger Blomquist.

– Vi har pratat om det är lätt att bli överladdad, säger tränaren Stefan Thomson.

Efter världscuppremiären i Ruka i början av december tvingades Frida Karlsson tvingades ta ett uppehåll på grund av hälsoproblem.

20-åringen stoppades av förbundet att tävla vidare på grund av resultaten i en planerad hälsokontroll.

Men på söndag är Karlsson tillbaka.

Hon gör comeback på hemmaplan i Falun över 10 kilometer fristil och ställs direkt i en het duell mot Therese Johaug.  

– Det ska bli väldigt kul att hon är tillbaka på startlinjen men jag ska inte lägga någon press på henne, säger Johaug till norska VG.

Norskan har själv erfarenhet från situationen. Som 18-åring tog hon VM-brons på tremilen i Sapporo 2007 – men därefter tog det lång tid för henne att etablera sig i världstoppen. De kommande tre åren efter VM-bronset vann Johaug ”bara” en världscuptävling.

– Det Frida gjorde i Seefeld är vansinnigt imponerande, men att hålla den nivån varje helg som senior… Man har inte riktigt den träningsgrunden som ung. Och det är träningsgrunden som man måste ha om man ska vara med och slåss varje helg, säger Johaug.

Dämpar förväntningarna

I det svenska landslagslägret gläds man över Frida Karlssons comeback men vill inte haussa förväntningarna. Ett bekymmersmoment hittills har varit hur underlaget i Falun kommer att bli med tanke på hur lite snö som fallit de senaste veckorna.

– Nu har det i alla fall varit så kallt att de har kunnat spruta snö och slingan som är på 2,5 kilometer kvarstår. Det gäller att få till lite mer snö för att få banan fast och tillräckligt bred, så att det inte blir orättvist i vilka partier man kan komma förbi som åkare. Men det ser ut att vara ganska bra rapporter, säger landslagstränaren Stefan Thomson.

SVT:s expert Anders Blomquist pekar på att flera faktorer kan försvåra söndagens lopp för Frida Karlsson: den potentiellt smala banan – i kombination med att 20-åringen saknar seedningspoäng eftersom hon inte tävlat på länge och därför tvingas starta långt ner i fältet i masstarten.

– Det är väldigt lite snö i Falun så risken är att det är en smal ”snösträng”. Det kan bli lite krångligt att ta sig fram. Det kan bli så att tåget hinner gå för henne, att hon inte hinner fram. Hon kan lösa det, men det kan också bli knepigt för henne, säger Blomquist.

Hur undviker hon att hamna i en sådan situation? 

– Att tävla är något annat än att träna. Så i grunden blir det viktigt för henne att hitta en bra utgångshastighet. Eftersom det är en masstart är hon lite beroende av hur loppet artar sig. Men det som kommer vara avgörande för henne är dels hur kroppen reagerar efter två månader utan tävlingar, men också hur hon hanterar utgångshastigheten.

Stefan Thomson:

– Vi har pratat om att inte stressa för mycket i början och att inte ödsla energi på att ta sig fram för tidigt under loppet. Det finns tid. Det är fyra varv på den här banan. Det handlar om att ge sig till tåls tills det öppnar sig ytor, för det kommer att öppna upp sig ytor. Det handlar om att lägga energin på rätt ställen, säger han.

”Lätt att bli överladdad”

Hon har erkänt tidigare att hon blivit lite överladdad och gått ut för hårt. Hur ser ni till att hon har is i magen i comebacken?

– Jag pratade med henne lite om det i går (tisdag). Det är som hon säger själv, att det är svårt att veta exakt var man står när man har varit borta så länge. Det viktiga är att bygga upp känslan att det ska bli kul att göra en bra prestation. Att försöka avdramatisera hela situationen. Det är lätt att bli överladdad. Så det handlar om att komma in i loppet, att ge sig själv tid, inte stressa för mycket och känna var hon har för kropp för dagen

Vad ska vi ha för förväntningar?

– Man ska inte sätta för höga krav. Hon kan mycket väl åka fort men det kan bli allt från jättebra till lite längre ner på 10-15:e plats. Det är jättebra i sådana fall. Vi måste sätta rimliga förväntningar sett till att hon haft ett så långt uppehåll. Hon skulle kunna vara pallen men vi kan inte förvänta oss det.

SVT-experten Anders Blomquist:

– Jag tycker att hon har ett skönt läge, säger han. 

– Hon är en stjärna fast hon är så ung och hon har visat att hon kan utmana Therese Johaug. Nu vet alla att hon har varit borta med problem i två månader. Det är få som har några resultatkrav, utan det är kul att hon är tillbaka. Det är bäddat för att göra en bra helg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.