Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen från Norge: Kalla kommer drabbas

Charlotte Kalla. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Rikard Grip. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jonas Peterson. Foto: BILDBYRÅN
SVENSKA SUPERKVARTETTEN. Frida Karlsson, Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Ebba Andersson.Foto: BILDBYRÅN

Sex turbulenta månader fyllda av besked om chefer som sparkats eller slutat på egen begäran.

Eller om så vill: Total oreda i toppen av skid-Sverige.

Reaktionerna i Norge? Starka.

– Vi är förundrade över kaoset, säger Öyvind Godö, skidreporter på Dagbladet.

– Det är uppenbart att det här kommer att påverka de svenska åkarna, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen.

Chefscirkusen runt det svenska längdlandslaget har varit en svart följetong ända sedan i slutet av mars.

Turbulensen i korthet:

29 mars: Rikard Grip slutar som landslagschef. Den officiella versionen var att det var på eget val - men SportExpressen avslöjade nyligt att Grip i själva verket sparkades.

3 april: Jonas Peterson presenterades som ny landslagschef och därmed Rikard Grips ersättare.

10 maj: Längdchefen Johan Sares lämnar skidförbundet. Uppgifter gör gällande att inte heller det var helt självvalt. Tjänsten är fortfarande inte tillsatt.

23 maj: Vallachefen Urban Nilsson slutar efter åtta år. Anders Niemi ersätter.

24 augusti: Förbundet sparkar nye landslagschefen Jonas Peterson - efter bara 143 dygn på sin nya tjänst. Ersätts temporärt av Karin Ersson och Lars Selin.

LÄS MER. Avslöjar: Rikard Grip sparkades i hemlighet 

I Norge har man noga följt rapporteringen från Sverige. SportExpressen har varit i kontakt med några av de mest profilerade norska skidexperterna och reaktionen är densamma hos dem alla:

De är alla förbluffade.

Norska experten: ”Det är väldigt speciellt”

– Det är väldigt speciellt. Man hade annars kunnat tro att det borde vara harmoni i Sverige efter förra succévintern och med så många supertalanger på väg upp, säger Öyvind Godö, skidreporter på Dagbladet.

– Det är tur för Sverige att allt det här sker en säsong utan mästerskap. Det är ju knappast någon fördel att inte ens ha en längdchef på plats när säsongen ska börja, säger Camilla Vesteng, skidreporter på VG.

– Jag förstår verkligen att det här är en stor sak i Sverige. Själva kaoset tror jag kanske inte påverkar åkarna - men däremot konsekvenserna av kaoset, säger Petter S Skinstad, skidexpert på TV2.

– Jag är överraskad över allt strul runt det svenska laget, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen.

Birger LöfaldliFoto: NILS PETTER NILSSON

Löfaldli fortsätter:

– Från min synvinkel funderar jag över den grundläggande riktningen inom svensk längdåkning; Vad vill de, och vilken strategi följer de när det blir så många som ska ersättas på så kort tid?

Även de svenska landslagsåkarna har ställt sig frågande till sin egen lednings agerande. Såväl Charlotte Kalla som Frida Karlsson har berättat att de blev chockade över att Jonas Peterson sparkades.

Camilla Vesteng, VGFoto: NILS PETTER NILSSON

Säsongens världscuppremiär är bara knappa två månader bort. Och frågan är om Kalla & Co kommer att präglade av den stormiga försäsongen inom landslagsorganisationen.

Där går de norska åsikterna isär. 

”Uppenbart att det påverkar åkarna”

– Personligen tror jag inte det får några allvarliga sportsliga konsekvenser. Stina Nilsson, Andersson, Karlsson & Co är sådana extrema talanger att de kommer att fortsätta utvecklas - vem de än haft som tränare, säger Öyvind Godö på Dagbladet.

Öyvind Godö, Dagbladet.Foto: BILDBYRÅN

Birger Löfaldli menar däremot att läget är mer allvarligt.

– För mig är det uppenbart att det här påverkar de svenska åkarna i form av energiläckage. Och därmed blir det svårare att fokusera på det enda som verkligen gäller: Att bli bästa möjliga längdåkare, säger Adresseavisens krönikör.

Även TV2-experten Petter S Skinstad menar att ledarcirkusen kan få konsekvenser som drabbar åkarna.
– Om det inte finns fungerande ledar- och vallateam på plats i god tid före säsosongsstarten med klar rollfördelning kan det på sikt göra att allt inte fungerar optimalt, säger Skinstad.

Säsongens världscup startar den 29 november i finska Ruka. Helgen före är det nationell premiär i Gällivare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.