"Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today." Northugs klassiska citat efter guldet i Holmenkollen 2011."Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today." Northugs klassiska citat efter guldet i Holmenkollen 2011.
"Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today."
Northugs klassiska citat efter guldet i Holmenkollen 2011.
Are Sörum Langås var hjärnan bakom Petter Northugs utspel efter VM-stafetten i Holmenkollen 2011. Om det blir nytt norskt guld i dag tror Langås, numera manager till Northug, att vi kan förvänta oss en ny "klassiker" Foto: Nils Petter NilssonAre Sörum Langås var hjärnan bakom Petter Northugs utspel efter VM-stafetten i Holmenkollen 2011. Om det blir nytt norskt guld i dag tror Langås, numera manager till Northug, att vi kan förvänta oss en ny "klassiker" Foto: Nils Petter Nilsson
Are Sörum Langås var hjärnan bakom Petter Northugs utspel efter VM-stafetten i Holmenkollen 2011. Om det blir nytt norskt guld i dag tror Langås, numera manager till Northug, att vi kan förvänta oss en ny "klassiker" Foto: Nils Petter Nilsson

Varnar för ny Northug-repris efter stafetten

Publicerad

FALUN. Scenen är en klassiker.

Direkt efter guldet i VM-stafetten i Oslo skriker Petter Northug rakt in i tv-kameran en osande svada med adress kung Carl Gustaf.

Kan det bli repris i dag?

- Jag är rädd för det, säger Are Sörum Langås, mannen som skrev hälsningen 2011.

Slutet på herrstafetten i Holmenkollen 2011 blev spektakulär av flera anledningar. Alla med samma person i huvudrollen: Petter Northug.

Dels hans makalösa ryck som säkrade guldet.

Dels hans stoppsladd vid mållinjen där han sedan väntade in Marcus Hellner tills allra sista sekunden.

Dels den adrenalinstinne norrmannens vrål rätt in i tv-kamerorna efteråt i målområdet.

Vad han skrek?

"Kong Carl Gustaf, can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beating today."

Nästan fyra år efter dagen i Holmenkollen sitter Are Sörum Langås och skakar på huvudet när han får se tv-klippet tillsammans med SPORT-Expressen i Falun.

- Jag trodde ju aldrig att Petter skulle skrika det in i kamerorna på det där sättet, säger Langås.

"Trodde alla hade glömt min del..."

Han var mannen som författade hälsningen - och skickade den på sms till Petter Northug dagen före stafetten. Då gjorde Langås det i egenskap av kompis med Northug. Numera är samma Langås den norske superstjärnans manager.

Han skrattar gott när han förstår vad ämnet för intervjun är.

- Jag trodde alla hade glömt min del av det som hände. Den historien har ju liksom flugit under radarn så länge, säger Langås.

Nej du. Det där glömmer vi inte.

- Okej.

Och egentligen är det du som är skurken i det här.

- Det är helt riktigt.

Berätta.

- Nämen, jag satt hemma i Trondheim och tänkte att jag skulle skicka något Petter kunde använda som uppladdning. Något som kunde visualisera vad som kunde sägas i en målfålla.

Men?

- Jag var verkligen inte förberedd att han skulle använda messet på det där sättet.

Langås fortsätter:

- Förresten glömde Petter en sak. Egentligen skulle ju "Emil i Lönneberga" vara med där efter Borg och Stenmark. Vilket väl liksom hade mildrat allt en smula.

Befarar en repris i Falun i dag

Fyra år har alltså förflutit sedan den där dagen i Oslo. De två senaste av dem har Are Sörum Langås alltid funnits vid Petter Northug sida i rollen som ny manager.

Falun utgör inget undantag.

- Jag träffar Petter minst en gång om dagen här, säger Langås.

Nu vet du förstås min nästa fråga.

- Öh, ingen aning?

Har du skrivit ihop något även den här gången?

- Nej, nej (skratt). Jag lovar. Såna saker slutade jag med när jag fick en mer officiell roll i arbetet runt Petter.

Men tror du han själv funderar på något nytt utspel om det blir guld i dag?

- Jag det gör jag faktiskt. Eller: Jag är rädd för det.

Så vad blir det?

- Jag har ingen aning. Och förmodligen har inte ens Petter själv det helt klart för sig innan han korsar mållinjen. Men ja, något kommer att hända.

Den norske superstjärnan har redan vunnit två guld i Falun. Och det är ett facit som Langås menar lagt grunden för något som kan bli en galen eftermiddag i Falun i dag.

- För Petter innebar det första guldet i sprint lättnad. Det andra i sprintstafetten innebar glädje. Men kommer det nu ett tredje guld så lär det innebära...

Ja?

... tid för underhållning.

Hmm. Det låter som att vad som helst hända?

- Exakt.

Å andra sidan kan ju Olsson, Hellner & Co se till att Petter aldrig får chansen till en ny showstund.

- Sant. Men går åkarna ut samtidigt på sista sträckan tror jag inget kan stoppa Norge från guld.

Langås ler innan han fortsätter:

- Och då får Petter sin möjlighet att göra vad han nu än hittat på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag