Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens reaktioner efter beskedet om Johaug

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Så här reagerar skidvärlden på nyheten om att Therese Johaug testat positivt för doping. 

1. TVN 24, Polen:

"JUSTYNA KOWALCZYKS RIVAL FAST FÖR DOPING - FÖRKLARINGEN ÄR MÄRKLIG". Polska TVN 24 väljer att vinkla på Therese Johaugs rival Kowalczyk när de berättar om dopingnyheten. Och de reagerar även att förklaringen om läpparna och såren.

 "Hennes förklaring låter märklig", skriver tidningen. 

2. Ilta-Sanomat, Finland

"DOPINGBOMB!" Skriver finska Ilta-Sanomat i rubriken om nyhetstexten att Therese Johaug testat positivt för doping. Den finska tidningen toppar sin sajt med nyheten och tar även in Martin Johnsrud Sundby som i slutet i juli åkt fast i ett dopingtest för en astmamedicin.

3. OE24, Österrike

"Skidvärldens snygging fast för doping", skriver österrikiska OE 24. Tidningen skriver även att en blixt eller bomb har slagit ner i skidvärlden sedan nyheten om Therese Johaugs dopingtext.

4. Sport1, Tyskland

"LÄNGDVÄRLDENS SUPERSTJÄRNA FAST FÖR DOPING". Enligt tyska Sport1 är skidvärlden i chock efter beskedet om  Johaug. Tidningen tar även upp  landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen som tar på sig ansvaret för preparatet.


5. RTS, Schweiz

"EN BLIXT HAR SLAGIT NER I SKIDVÄRLDEN". Schweiziska RTS drar stort på nyheten kring Therese Johaug. Tidningen väljer att fokusera mycket på det norska läkarteamet i sin text om att de inte läst på tillräckligt noga vilka substanser krämen har innehållit. 


6. L'Equipe, Frankrike

"Världsmästaren Therese Johaug fast för doping". I Frankrike väljer man att ta upp att det här är den andra stora dopingskandalen inom norsk skidsport inom loppet av några månader, efter att Martin Johnsrud Sundby stängdes av i juli tidigare i år.


7. La Gazzetta, Italien

"Testade positivt efter att ha använt solkräm". I Italien lyfter man upp faktumet att Johaug befann sig i Italien när hon testade positivt. Man fokuserar även på faktumet att de anabola steroider hon ska ha tagit ska ha kommit från en solkräm som hon ska ha köpt där.


8. TV Net, Lettland

"Norsk skidåkare har tagit förbjudna ämnen". I Lettland skriver man att Johaug inte insett av hon tagit ett dopingklassat ämne, och att landslagsläkare Fredrik Benediktsen tagit på sig skulden för det hela.


9. De Telegraaf, Holland

"Norsk längdstjärna testade positivt." Även holländska De Telegraaf lyfter upp Johaugs förvåning över att ha testat positivt. De skriver även att den italienska farmaceuten som sålde solkrämen ska ha säkerställt att den skulle vara okej att använda.


10. TACC, Ryssland

"Konsekvenserna svåra att förutsäga". Ryska TACC skriver att det är en allvarlig situation, men att konsekvenserna är svåra att förutsäga och att det kommer att ta tid innan vi vet exakt vad som kommer att hända med Therese Johaug.


11. ESPN, USA

"FÖRBJUDET ÄMNE" Längdskidåkning hör inte till vanligheterna i amerikansk sportrapportering. I dag har dock nyheten om Therese Johaug nått ända till den amerikanska jättekanalen ESPN, som även de lyfter upp faktumet att Johaug själv anser sig vara oskyldig till att ha gjort någonting fel.


12. Daily Mail, Storbritannien

"JOHAUG TESTAR POSITIVT". Dopingskandalen med Therese Johaug har fått lite utrymme i brittisk press, där längdskidåkning inte hör till de hetaste sporterna. Daily Mail är en av få tidningar som ger plats åt nyheten.


13. Ekstrabladet, Danmark

"SKIDSTJÄRNAN I DOPINGFÄLLAN". Nyheten om Johaug toppar nyhetssajterna i grannlandet Danmark. I Ekstrabladets skriver man att Johaug var överlägsen den senaste säsongen, men att hon nu kan komma att stängas av.


14. RTV Slovenija, Slovenien

"SKYDDADE LÄPPARNA". På slovenska RTV ligger nyheten om Johaug högst upp så sajten – även om man i rubriken kallar henne för Theresa istället för Therese. Man frågar sig vilket straff som nu väntar den tidigare rivalen till slovenska Petra Majdič.


15. The Star, Kanada

"FÖRKROSSAD, JOHAUG". I Kanada fokuserar man på Johaugs känslor efter att ha testat positivt, och lyfter upp faktumet att hon sagt sig känna sig "förkrossad" och i en "overklig situation".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.