Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varför tackar man nej till 420 000 kr?”

Lovisa Modig under en världscuptävling.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Anton Persson i landslagsdräkten.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Alla åkare lämnar i protest – med omedelbar verkan.

Det stormar i skidklubben SK Bore.

– Jag är väldigt besviken på vissa i styrelsen, säger VM-sprintern Anton Persson.

– Jag förstår ingenting. Varför tackar man nej till 420 000 kronor?, säger landslagsåkaren Lovisa Modig.

SK Bore, från Torsby i Värmland, har en stark säsong bakom sig där de bland annat tog dubbla medaljer på SM. Anton Persson körde hem guldet i sprinten och Lovisa Modig knep silvret på 10 kilometer fristil.

Men nu stormar det alltså.

Både Persson och Modig väljer att lämna klubben. Det gör även de världscupmeriterade herråkarna Filip Danielsson och Gabriel Thorn, samt Maria Jonasson som var uttagen till världscup i vintras men tvingades tacka nej på grund av sjukdom.

Hur många senioråkare som är kvar i SK Bore efter det? Noll.

– Ja, det stämmer att alla har lämnat. Och det är tragiskt att det blivit så här, säger klubbens ordförande Lennart Steen.

Anledningen till att åkarna flyr är en konflikt med styrelsen.

”De tvingar bort oss”

På grund av ekonomiska problem kunde SK Bore bara erbjuda åkarna begränsat stöd inför kommande säsong. Klubben skulle stå för startavgift och boende i samband med tävlingar, men inget mer än så.

– Det räcker ju inte alls. Vi kan inte betala för all vallning och ledare, säger Lovisa Modig.

– Då såg vi två alternativ: Antingen så byter vi klubb eller så försöker vi lösa det själva.

Helst av allt ville de stanna i SK Bore. Och därför gav de sig själva ut på jakt efter sponsorer åt klubben.

Till slut fick de napp.

– Vi hittade en sponsor som kunde gå in med 420 000 kronor, med kravet att pengarna skulle gå till klubbens elitsatsning på längdskidor. Men klubben tackade nej till det. Tydligen har de en policy som säger att alla pengar som kommer in ska gå ut till alla fyra olika sektioner: Längdskidor, skidskytte, friidrott och cykel. De kunde inte låta hela summan gå till oss.

Lovisa Modig fortsätter:

– Då gick luften ur oss. Varför kunde de inte bortse från sin policy en sån här gång? Vi känner att de tvingar bort oss från klubben.

Hon suckar.

– Jag förstår ingenting. Varför tackar man nej till 420 000 kronor?

Lovisa Modig i SK Bores ljusblå dräkt.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Ordförandens förklaring

Lennart Steen bekräftar att klubben har som policy att pengar som kommer in ska fördelas mellan de olika sektionerna. Men enligt honom är situationen en aning mer komplicerad än så.

Sponsoravtalet som låg på bordet var ”inte helt okej”.

– Det var i utbyte mot en tjänst i Norge. Klubben skulle anlita en underentrepenör för att utföra ett arbete och för den biten skulle vi få en viss kaka. Min fråga var då: Om inte underentrepenören utför sitt arbete, vad händer då? Men det fick vi inget svar på, säger Steen.

En underentrepenör? Vad var det för arbete?

– Jag vill inte gå in på det mer. Det är lite rörigt och det har gått väldigt fort allting. Men jag kan säga så här: Det stämmer inte att styrelsen inte är intresserad av att ha åkarna kvar i klubben. För det vill vi. Men vi har också ett ansvar för hela klubbens ekonomi.

Enligt åkarna var det dock inga konstigheter med avtalet. Klubben skulle stå fri från ansvar och vara garanterad 420 000 kronor.

Allt som saknades var en signatur.

– Personerna som har fixat det här avtalet har även erbjudit sig att hjälpa klubben med andra sponsorer, för att få upp klubben på fötter igen. Men av någon anledning vill vissa i styrelsen inte ha det här, säger Anton Persson som körde VM för Sverige tidigare i år.

Hur känns det för dig att lämna SK Bore?

– Jag har varit i klubben sen jag var 2-3 år gammal. Jag har släktingar som också varit i klubben och hjälpt till på olika sätt. Det är så klart jättetråkigt att det blivit så här.

– Samtidigt har det blivit en situation där det varit mycket tjafs och avundsjuka under de senaste åren. Det har till exempel riktats kritik mot oss elitåkare och påståtts att vi saknar klubbkänsla. Det är inte så roligt att höra, då blir man lite besviken. Det här med pengarna blev sista droppen.

Är du besviken på styrelsen?

– Ja, jag är väldigt besviken på vissa i styrelsen. Men jag vet också att andra i styrelsen har gjort ett väldigt bra jobb och för dem känner jag en stor tacksamhet.

Nu ska de tidigare SK Bore-åkarna ge sig ut på jakt efter nya klubbar.

– Det är lite bråttom eftersom alla andra lag har spikat sina trupper inför nästa säsong. Men jag hoppas kunna hitta en lösning, säger Lovisa Modig.

– Jag har redan haft lite kontakt med några klubbar, säger Anton Persson.


LÄS MER: Talangen i tårar efter missen på SM 

LÄS MER: Svensken kan bli skidvärldens mäktigaste man

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.