Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Varför är ni så arga? Vi har inte lurat någon"

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Kritiken mot det norska skidundret har varit stenhård efter avslöjandet om Therese Johaug.

Men nu kräver Dagbladets krönikör Esten O. Saether bättre ton från omvärlden.

"Varför är ni så arga? De har inte lurat någon", skriver Saether.

Två dopingskandaler har skakat om norsk längdskidåkning de senaste månaderna. Först upptäcktes det att Martin Johnsrud Sundby använt en otillåten astmamedicin utan krävd dispens. Därefter testade Therese Johaug positivt för den anabola steroiden.

Omvärldens tuffa dom lät inte vänta på sig. Lasse Anrell, tidigare profilerad krönikör på Aftonbladet, har blivit en av de starkaste rösterna i debatten. I månadsskiftet mellan september och oktober skrev han en uppmärksammad krönika för Nya Wermlands Tidningen, i vilken han krävde att alla norska skidåkare skulle stängas av i två år.


LÄS MER: Anrell mordhotad efter sin krönika

"Det är oförtjänt"

Men omvärlden går alltför långt i sitt fördömande av norsk skidåkning. Det menar Esten O. Saether, profilerad krönikör på norska Dagbladet.

"Den gamle isolerade misstron till toppidrott och längdskidshjältar har förvandlats till ilska. Det är helt enkelt oförtjänt. För när det gäller fallen som plågar norsk skidsport så är det ingen av de här skidåkarna som har lurat varken konkurrenterna eller oss. Det enda de har gjort är att bedriva sin idrott på ett sätt som de upplever är ärligt", skriver Saether.

"Aldrig haft ett sånt dopingfall"

Saether menar att Norge, de två senaste fallen till trots, har historien på sin sida.

"Norsk längdskidåkning har aldrig haft ett dopingfall baserat på en önskan att uppnå en prestationsmässig fördel. Det är en helt väsentlig bakgrund för att bedöma trovärdigheten i anklagelserna om långvarig, systematisk doping i norsk längdskidåkning, eller för att anklaga norsk skidsport för systemfel", skriver han.


LÄS MER: "Norge, er lösning finns i Sverige"


Gällande fallet Johaug slår Saether fast följande.

"Antidoping Norge har ovanligt nog redan slagit fast att den anabola substansen i hennes läppsalva inte ger någon fördel varken i träningsarbetet eller kommande tävlingar. Så inget lurendrejeri här heller", skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.