Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nära att kastas ut – för svensk koppling

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sponsoravtalet med ett svenskt företag ställde till det.

Marit Björgen var på väg att bli utkastad från det norska längdskidlandslaget 2015 och kallades ”illojal” av landslagschefen Vidar Löfshus.

– Jag har förlåtit honom, säger Björgen.

Under måndagen lanserades boken Vinnerhjerte – historien om Marit Björgen, skriven av NRK-journalisten Ingerid Stenvold.

Där berättar Marit Björgen bland annat om dramat som uppstod när ett dopingklassat preparat hittades i ett av hennes dopingprov under VM i Lahtis 2017.

Björgen på väg att sparkas ut

Hon berättar också om en annan dramatisk period i karriären två år tidigare.

Efter VM i Falun 2015 hamnade Björgen i en jättekonflikt med den norska landslagsledningen, som nådde sin kulmen när den dåvarande sportchefen Vidar Löfshus hotade med att kasta ut henne från landslaget.

– Det gjorde lite ont när han ringde och hotade mig på det sättet. Jag var gravid och hormonell, så tårarna rullade, säger Björgen till VG.

Anledningen till bråket var att Björgen hade brutit mot skidförbundets regler när hon gjorde reklam för den svenska utrustningsleverantören Craft samtidigt som förbundet hade ett eget klädavtal. Björgen gjorde reklam för företagets handskar men norska skidförbundet tyckte att annonserna blev reklam för hela företagets klädkollektion, berättar hon i boken.

Skrev på efter bråket

Efter bråket väntade Marit Björgen med att skriva på sitt utövaravtal med landslaget. Hon säger att hon blev kallad ”illojal” och ”girig” av sportchefen Vidar Löfshus som hotade med att kasta ut henne från landslaget om hon inte skrev på direkt.

– Jag tycker inte att jag förtjänade det. Jag har alltid stått upp för laget. För mig har det inte funnits något annat alternativ än att vara med i laget. Då var det helt otroligt att få det telefonsamtalet, säger Björgen till VG.

Hon skrev på avtalet.

– Jag hade inget annat val. När jag får höra att jag förstör för andra i laget gör det ont i mig. 

Den norska skidstjärnan hämtade sig snabbt efter konflikten med Löfshus. 

— Jag har förlåtit honom, vi har ett bra förhållande i dag. Vidar kan vara väldigt krass, men en halvtimme senare kan vi prata som vanligt igen. Där och då var han också väldigt pressad.

Ur arkivet:

Fina mötet mellan Johaug och Björgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.