"Var mycket doping i ryska landslaget då"

Foto: Luca Bruno / AP
Foto: Elaine Thompson / AP
Foto: Alexander Hassenstein / BONGARTS/GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMA

Han var en del av den ryska skidsuccén i OS i Vancouver för sex år sedan.

Nu har Nikita Kriukov avslöjat att otillåtna substanser var norm för längdlandslaget på den tiden.

– Dopingkulturen i rysk längdskidåkning var riktigt illa, säger Kriukov till den norska tidningen Dagbladet i en ny intervju. 

Första delen av Richard McLarens dopingrapport skakade om idrottsvärlden. I den la den kanadensiska juridikprofessorn fram bevis på att Ryssland ägnat sig åt statlig uppbackad doping inom ett flertal idrotter. McLaren påstod att ryssarna hade manipulerat dopingprov och dolt positiva dopingprov, bland annat inför OS i Sotji 2014.

På fredag släpps andra delen av McLarens rapport. Men enligt Nikita Kriukov, OS-mästare i sprint i Vancouver 2010, har den nya generationen ryska skidåkare gjort upp med dopingproblematiken en gång för alla.

"Doping måste bort"

– Dopingkulturen i rysk längdskidåkning var riktigt illa. När jag började åka i världscupen runt 2009/2010 och OS i Vancouver, var det mycket doping i det ryska landslaget, säger Kriukov till norska Dagbladet. 

– Vi nya som kom fram ville visa att vi kunde prestera utan doping. Vi ville inte vara som den förra generationen. Vi vägrar låta oss associeras med det. Dopingen måste bort. Nu är lyckligtvis dopingproblemet borta från rysk längdskidåkning"Inte sett honom gör något skumt"

Enligt Kriukov har inte McLaren belägg för påståendena i sin rapport.

– De anklagelserna var speciella. För mig är det en politisk sak. Jag har inte sett något av det som påståtts i rapporten. Jag har inte sett Alexander Legkov göra något skumt. Vi var öppna med vilka vi var och vad vi gjorde. Men jag kan bara tala för längdlandslaget, säger Kriukov.


LÄS MER: Jacob Hårds ilska: "Det är osmakligt"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.