Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var en käftsmäll – allt bara föll då”

Torgny Mogren.
Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
Mogren i Lahtis 1989.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Mitt under VM i Lahtis pekades Torgny Mogren felaktigt ut som bloddopad.

Det startade ett surrealistiskt dygn för skidikonen.

- En käftsmäll, allt bara föll, säger Mogren i ”Superstars berättar allt” på Dplay.

Torgny Mogren tog i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet flera fina skalper i skidspåren. Talangen från Hällefors körde hem fyra VM-guld, ett olympiskt guld och tilldelades 1993 bragdguldet för sin seger i femmilen under hemma-VM i Falun.

Den skalpen tillsammans med VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme två år senare håller han som karriärens höjdpunkter. Det värsta ögonblicket? Några märkliga timmar under VM i Lahtis 1989.

Kvällen innan femmilen skulle en formtoppad Togny Mogren ladda för guldjakt. Men i stället blev han upphämtad i limousine i VM-byn och fick ett mardrömsbesked: hans dopingprov från stafettloppet hade visat positivt för bloddoping.

– Det var en käftsmäll, allt bara föll. Jag sa att proven måste vara fejkade. Det är någon som har myglat, säger Torgny Mogren i Dplay-serien ”Superstars berättar allt”.

Mogren kördes ner till Helsingfors för att kontrollera proverna. Under den en timmes långa bilresan ner från Lahtis snurrade tankarna i skidstjärnans huvud.

– Jag funderade på hur detta kunde ha skett. Vem skulle kunna vilja mig så illa? Kan jag ha lagt något i maten eller drycken? Jag hittade inte någon förklaring. Jag har ju inte ens ätit en huvudvärkstablett, säger Mogren i ”Superstars berättar allt”.

”Skadan var redan skedd”

Framme i Helsingfors fick svensken till slut ett lugnande besked. Laboratoriechefen förklarade att ett stort misstag hade skett. Mogrens dopingprov var inte positivt och han kunde tävla vidare under VM.

– Men då var skadan redan skedd. Jag var superarg och stod där med tom blick och fattade ingenting. Jag var så arg att jag bara vände mig om och gick, säger Torgny Mogren.

Personerna i svenskens närhet försäkrade honom att dopinghistorien skulle förbli en hemlighet. Men när Mogren ställde sig på startlinjen för femmilen dagen efter kände han sig misstänkt och utpekad av konkurrenterna.

– Det kändes som att de inte hade någon aning om att jag var frikänd. Jag kände mig som en bov, det var så obehagligt. Det kändes så otroligt jobbigt, säger Mogren i ”Superstars berättar allt”.

Han tog silver på distansen bakom Gunde Svan och åkte hem från VM i Lahtis med två individuella silver och ett stafettguld.

Alla avsnitt av ”Superstars berättar allt” finns på Dplay. ”Superstars” sänds i Kanal 5 och på Dplay. 

Torgny Mogren om bragdguldet 1993

Intervjuas 2014 av Axel Pileby

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.