”Vansinnigt – det är chockerande”

Skidlegendaren Thomas Wassberg.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng firar efter en världscuptävling.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Kartläggningen kring ätstörningar skakar om norsk längdskidåkning.

Och Thomas Wassberg.

– Det är chockerande, säger han till Dagbladet.

Den norska tidningen har under den senaste tiden skrivit en rad granskande artiklar kring längdskidåkarnas kostvanor.

Enligt Dagbladet pekar flera tidigare landslagsåkare i längdskidor på att 1977 var året då norsk skidåkning förändrades. Det var nämligen då man började lägga större fokus på de aktivas vikt och kosthållning.

Tidningen har tagit kontakt med de 40 kvinnliga åkare som representerade det norska landslaget på junior- och elitnivå mellan åren 1978 och 1986.

Resultatet?

Av de 31 som svarade uppgav 35 procent att de led av ätstörningar under sin aktiva karriär. 67 procent av de som drabbades av ätstörningar gjorde det under tiden i juniorlandslaget.

– De här siffrorna är chockerande. Det är väldigt, väldigt mycket, säger den svenske skidikonen Thomas Wassberg, som var aktiv under de åren, till tidningen.

Han fortsätter:

– Jag visste inte att det var ett så stort problem då.

Balansgången mellan kost, träning och återhämtning är ett ständigt tema inom längdåkningen. Flera åkare har genom åren överbelastat sin kropp och därefter drabbats av en form av ”utbrändhet” - Ingvild Flugstad Östberg är en av dem.

Norskan missade hela förra säsongen på grund av hälsoproblem och nyligen stod det klart att hon missar landslagets höghöjdsläger i Italien.

Thomas Wassberg: ”Chockerande”

Nyligen valde Sissel Bjerkenås, 61, att berätta om sina hälsoproblem, som hade kunnat kosta henne livet. När den före detta landslagsåkaren mådde som allra sämst vägde hon endast 36 kilo.

– Min historia kan avskräcka och varna. Det är därför jag vill visa upp de här bilderna. Jag unnar ingen att gå igenom det jag gjorde, sa hon till Dagbladet.

Thomas Wassberg har tagit del av Bjerkenås berättelse.

– Det är vansinnigt. Det är fruktansvärt tråkigt att det går så långt, säger han.

Själv säger han att det först var 1999, då han började jobba på skidgymnasiet i Järpen, som han på allvar förstod hur omfattande problemen inom sporten är.

– Det var på skidgymnasiet som jag verkligen fick upp ögonen för det här och insåg att det var ett stort problem. Dessvärre är det ett problem än i dag. Det är en fruktansvärt svår balansgång. I dag är det farligt för en tränare att prata om idealvikt, säger han.

65-åringen utvecklar:

– Om en tränare säger till en utövare att det finns en sportslig förbättringspotential om den uppnår sin idealvikt, då kan andra utövare, som absolut inte bör gå ner i vikt, höra det och göra samma sak. Det är inte bra. Då blir det en ond cirkel.

Precis det hände Bjerkenås.

– Jag tänkte: ”Om hon ska gå ner i vikt, då borde jag också göra det”. Jag fick inte det beskedet, men jag blev påverkad av miljön runtomkring mig i landslaget.


Marit Björgen om uppmärksamheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.