Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Vann – och satte nytt världsrekord

Publicerad

DRESDEN/STOCKHOLM. Det hade gått 2 918 dagar.

Nu har Hanna Falk äntligen vunnit en världscuptävling igen.

Ett världsrekord av svenskan.

– Jag hade tappat räkningen, säger hon.

De svenska damerna hade en riktig superdag i tyska Dresden, där de största åkarna från Norge och Finland saknades på grund av mästerskap på hemmaplan, och hela fyra svenskor tog sig till sprintfinalen. Väl där såg det länge ut att bli trippelt svenskt på pallen.

Men Stina Nilsson föll olyckligt och i stället fick Sverige "nöja sig" med två blågula på pallen – segraren Hanna Falk och tvåan Maja Dahlqvist. 

Och en av dem passade på att sätta nytt världsrekord på köpet.

 

LÄS MER: Norskan förbannad – efter händelsen i spåret 

 

Världsrekord av Hanna Falk

Hanna Falk hade nämligen väntat riktigt länge på att stå överst på en pall i världscupsammanhang. Senast svenskan vann var den 17 januari 2010, alltså för nästan åtta år sen.

2 918 dagar.

– Ja, det var ett tag sen. Jag visste inte hur många år det var, jag hade tappat räkningen, säger hon och skrattar till.

Hanna Falk var givetvis mycket nöjd med dagen i Dresden.

– Det var en bra dag för mig, en väldigt bra dag. Jag hade familj och vänner på plats och de hejade fram mig. Det var bara att köra på, säger hon och fortsätter:

–  Det här betyder jättemycket för mig.

Det faktum att det var fyra svenskor i finalheatet är ett styrkebesked från den svenska truppen. Falk gläds åt framgångarna, men där och då handlade det bara om att vara först över mållinjen.

– Jag tänkte mest på mitt i finalen och växlade tempo där jag visste att de andra kunde hota, säger Hanna Falk.

Tjeckiskan Katerina Neumannova hade det förra rekordet med 2166 dagar (13/12 1992-28/11 1998).

 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag