Vändningen – hon
kan ändå missa OS

Therese Johaug.
Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Pekka Holopainen.
Foto: Pete Aarre-Ahtio / IS 000DF3FJ

Therese Johaugs OS-dröm hänger fortfarande på en skör tråd.

Enligt uppgifter till finska Ilta-Sanomat kommer FIS att överklaga norska skidstjärnans senaste dom.

– De tänker inte nöja sig med ett straff kortare än två år, säger skidreportern Pekka Holopainen.

"FIS kommer att utvärdera beslutet när vi har läst det och diskutera med Wada", skriver presschefen Jenny Wiedeke i ett sms.

Antidoping Norges straffrekommendation var att skidstjärnan Therese Johaug skulle stängas av i 14 månader för att ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Men det slutgiltiga avgörandet vilade hos domsutvalet, en gren i det norska idrottsförbundet.

I dag, fredag, har organet kommit med ett beslut. Johaugs straff förkortas med en månad, vilket innebär att den slutgiltiga straffmängden ligger på tretton månader. Straffet räknas från datumet för hennes första preliminära avstängning, den 18 oktober 2016.

I domen kan man läsa att det internationella skidförbundet FIS, den internationella antidopingbyrån Wada och den internationella olympiska kommittén samtliga har rätt att överklaga beslutet.

"FIS tänker överklaga"

Enligt Pekka Holopainen, skidexpert på finska tidningen Ilta-Sanomat, pekar väldigt mycket på att så kommer att ske.

– FIS-styrelsen sitter ned nästa vecka, och enligt den finske styrelsemedlemmen Martti Uusitalo är det rätt uppenbart att FIS överklagar i CAS och inte tänker nöja sig med straff kortare än två år, säger Holopainen.

– Enligt beslutet, som jag inte läst i sin helhet, är straffet enigt med det som CAS tidigare dömt I motsvarande fall. Men enligt finske CAS-domaren Olli Rauste, som jag snackat med, finns det fall där idrottaren varit mycket mer noga med vad hen proppat i sig och trots det dömts till till och med fyra års avstängning.

"Vi ska utvärdera beslutet"

Presschefen Jenny Wiedeke kan dock inte ge något besked om hur FIS resonerar.

"FIS kommer att utvärdera beslutet när vi har läst det och diskutera med Wada", skriver Wiedeke i ett sms.

Holopainen:

– Johaug är en nationalikon, på sätt och vis var det här det hårdaste straffet man kunde tänka sig från den norska processen. Tillräckligt långt så att de som kan överklaga kanske tänker en gång till, kort nog för att inte stoppa nationalhjälten från att vinna hennes första individuella OS-guld om ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.