Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska landslagets buss vandaliserad: ”Ledsna”

Klottret upptäcktes på onsdagsmorgonen.
Foto: Viaplay
Ryska vallare arbetar för att tvätta bort klottret.
Foto: Viaplay
Polis på plats i Holmenkollen.
Foto: Viaplay

OSLO. När de ryska vallarna anlände till sin lastbil parkerad på Holmenkollens skidstadion på onsdagen möttes de av en omskakande syn.

Under natten hade ukrainska flaggan målats på lastbilen - liksom flera antiryska slagord.

– Vi är väldigt ledsna allihopa, säger ryske ledaren Urmas Välbe till Viaplay.

Med start i morgon startar veckans världscuptävlingar i längdåkning i Norge. Först sprint i Drammen, sedan damernas tremil och herrarnas femmil i Holmenkollen under helgen.

Men det blir tävlingar utan de ryska åkarna.

Under onsdagen lämnade Alexander Bolsjunov och de andra ryska landslagsåkarna Norge efter några turbulenta dagar.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina deklarerade Norges skidförbund - med stöd av Sverige och Finland - att de inte ville tillåta Ryssland att delta i världscuptävlingarna.

På tisdagen meddelade ryska landslagsledningen att man inte kommer att delta - och senare under dagen tog Internationella skidförbundet beslutet att stoppa alla ryska åkare från att tävla.

Men kvar i Holmenkollen står den ryska vallalastbilen. Och den blev nu vandaliserad under natten mot onsdagen.

– Vi har kontaktat polisen. Vi hade hoppats att ryssarna skulle få åka hem i fred, säger Stefan Marx från arrangörsstaben till Nettavisen.

Ryska reaktionen: ”Väldigt dåligt”

Under onsdagsmorgonen stod ryska ledare och försökte tvätta bort den ukrainska flaggan från vallatrailern.

– Jag vet inte jag ska säga om det här. Alla har rätt till sin åsikt, säger den ryske ledaren Urmas Välbe till Viaplays reporter Ludvig Holmberg.

Rysslands landslag är nu på väg hem. Säsongen är avslutad för deras del.

– Vi är väldigt ledsna allihop. Framför allt åkarna. Det här är en tid för att tävla, inte åka hem. Det är väldigt, väldigt dåligt, fortsätter Välbe.

Det ryska landslaget kom till Oslo direkt från förra helgens världscuptävlingar i finska Lahtis. Och sedan dess har hotbilden mot ryssarna växt - speciellt innan beskedet kom att de nu inte får starta.

”Har kommit många hot”

– Det har kommit många hot till oss, både på sms och mejl. Hoten kommer från folk i Norge som säger att de ryska åkarna gärna får starta - men att de aldrig kommer att nå målet, sa Erik Röste, ordförande i Norges skidförbund till NRK på tisdagen.

Den norske skidikonen Vegard Ulvang, i dag verksam inom Fis, reagerar starkt på hur den norska allmänheten agerat mot ryska åkare och ledare.

– Det är viktigt att vi klara att ha två tankar i huvudet samtidigt nu. Det här är ingen aktion mot ryska skidåkare - de är helt oskyldiga och blir nu förödmjukade, säger Ulvang till NRK.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.