Vallachefens ursäkt: ”Tar på mig ansvaret”

Vallachefen Petter Myhlback.
Jonna Sundling slet med fästet på sin sträcka.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Sverige tappade allt på de två första sträckorna i damernas stafett.

Detta efter skidproblem för både Jonna Sundling och Charlotte Kalla.

– Jag vet inte vad vallateamet gjort, men det var ingen god känsla, säger Kalla.

– Jag tar fullt ansvar för det här, säger vallachefen Petter Myhlback.

Svenskorna hoppades på guldjubel i stafetten men drömmarna grusades redan efter två sträckor. I SVT var experterna överens om att en vallamiss låg bakom den tunga inledningen.

– Vi ser att det släpper på skidorna. Hon halkar bakåt, det förstör rytmen och åkningen och så klart börjar tankarna komma. Är det fel på skidorna? Kommer det vara så här på resterande varv?, säger Johanna Ojala om Jonna Sundling i SVT.

– Hon har för dåligt fäste. Då blir man helt slut, det går inte att åka skidor på det här sättet, fyller hennes kollega Mathias Fredriksson i.

Jonna Sundling hade bra glid och tyckte att hon hade kontroll under det första varvet.

– Jag tycker jag kom i väg bra, första varvet går enligt plan och det släpper lite i första backen, men jag kan gå kontrollerat. Sen på andra varvet så kan jag inte få fast skidorna när det börjar dra på, säger Sundling.

– Jag försöker söka fäste, både i spår och utanför men det fäster ingenstans. Jag kan inte hänga på. Det är otroligt frustrerande och jobbigt, det var inte så jag ville att det skulle utformas. Alla släpp tog energi och jag försökte kriga på i sista backen.

Sundling fortsätter:

– Vi åkte ju klassiskt båda två (hon och Charlotte Kalla), vi hade otroligt kämpigt uppför. Jag hade det kämpigt uppåt men ganska bra glid, Charlotte hade nog lite dåligt på bägge. Det gäller ju att både kroppen och knoppen och materialet ska stämma. Gör det inte det så kan man inte vara i topp. Vi kämpade för livet, vi gjorde allt vi kunde.

Charlotte Kalla växlade en minut och 39 sekunder efter ledande Norge efter två sträckor. Hon upplevde att hennes glid var dåligt.

– Jag vet inte hur mycket som beror på materialet, men jag känner att det inte svarar i stakningen och jag får ändå inget fäste uppför. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort annorlunda i dag.

– Jag vet inte vad vallateamet gjort, men det var ingen god känsla, säger Kalla innan hon lämnar den mixade zonen.

Vallachefen: ”En skitdag på jobbet”

Frida Karlsson upplevde inget problem med skidorna under sin fristilssträcka.

– Jag förstår väl att vi inte har materialet med oss och vi har haft så sjukt bra material de andra dagarna. Det är tråkigt att vi åker på en bom när vi vill som allra mest. 

Vallachefen Petter Myhlback konstaterar att det var en vallamiss som låg bakom fiaskot.

– Det är en skitdag på jobbet. Vi har gjort en vallamiss som heter duga på de två första sträckorna. Det är bara skit, säger Myhlback.

– Jag är otroligt ledsen för det. Jag lider med åkarna. Det är bara skit. 

– Vi hade väldigt stora förväntningar på dagen. Alla hade det. Det blir en extra krydda och extra tråkigt. 

Han säger att man har kramat om varandra i teamet och tröstat varandra.

– Vi har gjort en miss i vallateamet i dag. Vi har stått i vägen för deras drömmar. Ibland förverkligar vi dem och bidrar till det och ibland är det tvärtom. Så vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans. 

– Jag tar fullt ansvar för det här.

Sverige slutade på sjätte plats i stafetten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.