Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon väljer att hoppa av svenska skidlandslaget

Annika ZellFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

För ett år sedan kom Annika Zell in som ny tränare i skidlandslaget.

Nu hoppar hon av.

– Jag hade gärna fortsatt. Det är inte med glädje jag tagit det här beslutet, säger Zell till SVT.

Efter en längre tids diskussion om bristen på kvinnor i det svenska skidlandslaget presenterades Annika Zell som ny tränare i maj 2018. Hon kom närmast från Dala Sports Academy och var redan personlig tränare åt Anna Dyvik.

– När frågan väl kom så kunde jag svara ja ganska så omedelbart, förklarade Zell för SportExpressen då.

– Jag kände bara: ”Wow, det här vill jag vara med på!”

Men det blev en kort sejour i landslaget. Annika Zell meddelar nu via SVT att hon bestämt sig för att sluta.

– Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt, säger Zell.

”Svårt att få respekt”

Hon har jobbat 50 procent med landslaget och 50 procent med Dala Sports Academy. Och det har varit en ekvation som inte riktigt gått ihop.

SVT skriver: ”Zell berättar att just det faktum att hon inte varit med lika mycket som de andra tränarna har gjort jobbet svårt. Svårt att vara lika delaktig och få samma respekt hos åkarna, att var del i ett teamarbete.”

Hon berättar själv i intervjun:

– Det blir ju svårare att gå in och få lika mycket respekt hos de aktiva. Bara en sådan sak som att vi på läger bor separerade, jag och de manliga tränarna, gör att man missar en del information. Det gäller att hålla alla informerade.

Annika Zell menar att det blivit samma resultat om en man varit ensam ihop med två kvinnliga tränare. Det har inget specifikt med könet att göra, förklarar hon.

Hur det blir med resten av tränarstaben? Enligt uppgifter till SportExpressen kommer Stefan Thomson, Mattias Nilsson, Magnus Ingesson och Fredrik Uusitalo att fortsätta även nästa säsong. Oklart är vad som händer med Johan Olsson, som liksom Annika Zell har en halvtidstjänst.

Landslagschefen Rikard Grip har redan tackat för sig och ersatts av Jonas Peterson.

 

LÄS MER: Tiio Söderhielm lägger skidorna på hyllan: ”Game over”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.